.
Πανεπιστημιακή διατριβή για την Ι.Μ. Καλαμίου

Αντικείμενο πανεπιστημιακής διατριβής, που κατετέθη στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτέλεσαν οι εικονογραφήσεις της Ιεράς Μονής Καλαμίου στον Ατσίχωλο. Η διδακτορική αυτή διατριβή υπογράφεται από την κάτοχο μεταπτυχιακού της Σχολής στο Τμήμα Θεολογίας Κατωπόδη Παναγιώτα και ο ακριβής τίτλος της είναι «Η εικονογράφηση του παλαιού και νέου καθολικού της μονής Καλαμίου Αρκαδίας (1705-1713) και το ενυπόγραφο έργο των Πεδιωτών ζωγράφων Πέτρου και Μιχαήλ». Στην περίληψη της διατριβής διαβάζουμε:

Η μονή Καλαμίου Αρκαδίας βρίσκεται στη δυτική όχθη του Φαραγγιού του Λούσιου ποταμού… Η ανέγερση και η διακόσμηση του Νέου Καθολικού (1713), καθώς και το νεώτερο στρώμα της διακόσμησης του Παλαιού Καθολικού (1703) εντάσσονται ιστορικά στην Β΄ Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο. Οι κτητορικές επιγραφές των δύο καθολικών μας πληροφορούν για το χρόνο διακόσμησης, τον χορηγό και τους κρήτες ζωγράφους Πέτρο και Μιχαήλ Πεδιώτες. Τα εικονογραφικά προγράμματα των δύο καθολικών περιλαμβάνουν πλήθος εικονογραφικών κύκλων, τόσο από την Καινή, όσο και από την Παλαιά Διαθήκη με έμφαση στο σπάνιο κύκλο του προφήτη Ιερεμία.

Επίσης εικονογραφούνται αρκετοί Θεομητορικοί Ύμνοι, αφού και η μονή τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Τα εικονογραφικά πρότυπα των ζωγράφων αντλούνται από πολλές πηγές, αλλά κυρίως από τα έργα των μεταβυζαντινών ζωγράφων του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς και από τις φλαμανδικές χαλκογραφίες.Από την μελέτη της εικονογράφησης τόσο των δύο καθολικών της μονής Καλαμίου, όσο και των υπόλοιπων υπογεγραμμένων έργων των Πεδιωτών στην Πελοπόννησο, αποδείχθηκε ότι το στίγμα τους στην όψιμη μεταβυζαντινή ζωγραφική αποτελεί σταθμός στην εκκλησιαστική τέχνη λίγο πριν την μετάβαση στην λαϊκότροπη ζωγραφική του 18ου αιώνα.

Περισσότερα στοιχεία για την εν λόγω διατριβή μπορείτε να βρείτε εδώ…, απ’ όπου μπορείτε και να «κατεβάσετε» το πλήρες κείμενο.

Σχόλια (1)
  1. Ατσιχωλίτης says:

    Να μια ευκαιρία να πάρει το «πανηγύρι» του Δεκαπενταύγουστου και άλλη σημασία. Ο Σύλλογος Ατσιχωλιτών να διοργανώσει μια επιστημονική εκδήλωση για την ιστορία της Ι.Μ. Καλαμίου…

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *