Κοιτίς της επαρχίας μας
Ο καιρός στο χωριό...
22.23΄
.
Ο ΑΤΣΙΧΩΛΟΣ
Εισαγωγή Αναζήτηση   
Γενεαλογία ▿ 
Επικοινωνία      ≚   ≙ 
Γενεαλογικό δένδρο ΜΕΡΓΟΥΠΗ

Επιλέξτε κατωτέρω τον γενεαλογικό κλάδο που σας ενδιαφέρει. Παραπέμπει στο διάγραμμά του. Εκεί, στη γραμμή επιλογών, στην κορυφή της σελίδας, έχετε στη διάθεσή σας διάφορες επιλογές και στοιχεία, όπως καταλόγους, αναζήτηση συγγενειών και προσώπων, εκτυπώσεις κτλ.

Γενεαλογικοί κλάδοι

ΜΕΡΓΟΥΠΗ Κωνσταντίνου, Αθανασίου, ‛‛Σταβαρά’’ (1825)*.
ΜΕΡΓΟΥΠΗ Φωτίου, Αθανασίου ‛‛Ζαΐμη’’, ‛‛Γερομιχάλη’’ (1835)*.
ΜΕΡΓΟΥΠΗ Παναγιώτη ‛‛Σιγαλού’’, ‛‛Σιγαλόγιαννη’’ (1840)*.

Με νεώτερη διασταύρωση πατρωνυμικών και ηλικιακών στοιχείων Μητρώου και εκλογικού καταλόγου του 1865 των «πατριαρχών» των ως άνω κλάδων, συνάγεται ότι πρόκειται περί αδελφών. Η αδελφή τους Διαμάντω (1840;) υπανδρεύθη τον Λάλο Κωνσταντίνο, ‛‛Κατσαρό’’ (1835), βλ. δένδρο.

Kλάδος εξ Αγχιστείας:

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Θεοδώρου (1920)

Σύζυγος μη καταγόμενος εξ Ατσιχώλου.

Πρόσωπα

Φωτογραφία επάνω, του 1915, απεικονίζει, καθήμενον, τον Μιχαήλ Φ. Μεργούπη (1876-1964) και τους νεαρούς, τότε, Ατσιχωλίτες, από αριστερά προς τα δεξιά, Χρήστο Δ. Δρακόπουλο (Φιφτιτού), Φώτη Μιχ. Μεργούπη, Γεώργιο Ηλιόπουλο (Μπρούκλη). Ο νεαρός Φώτης Μεργούπης ακουμπά με σιγουριά το χέρι στον ώμο του πατέρα του Μιχάλη. Καλλιτεχνική φωτογραφία, με σκηνοθεσία και άπλετη φωτεινότητα. Αναδεικνύονται πολλά ενδυματολογικά στοιχεία της εποχής και αρκετά αξεσουάρ, με προεξάρχουσα την καδένα στο γιλέκο του Γιώργη του Μπρούκλη (χωρίς καδένα, αδιανόητο!)…

Μιχαήλ (Μιχαλάκος) Αθ. Μεργούπης και η μητέρα του Αγγελική, το γένος Παν. Δρακόπουλου, ‛‛Σμιρίλου’’, φωτογραφία κάτω.

Σημειώσεις

Στο Μητρώο Αρρένων είναι εγγεγραμμένος:
- ΜΕΡΓΟΥΠΗΣ Λάμπρος (1825;).
Καθώς και υιός του Φώτιο γεννηθείς το 1883. Δεν διαθέτουμε περαιτέρω στοιχεία περί αυτών. Αν υπάρχουν στη διάθεσή σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με μήνυμά σας, επιλέγοντας από τη γραμμή επιλογών Επικοινωνία. Βλ. ωστόσο, περί του επωνύμου…

Περί του επωνύμου

Παραδίδεται ότι στο γενεαλογικό δένδρο Μεργούπη ανήκει και ο κλάδος του ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ Αποστόλου (1825), του οποίου υιός ή ο πατέρας, ονόματι Λάμπρος, άλλαξε το επώνυμο κατά το όνομά του. Πιθανότατα, με αυτή τη γενεαλογική εξέλιξη έχει σχέση και ο προαναφερόμενος ΜΕΡΓΟΥΠΗΣ Λάμπρος (1825;, βλ. ανωτέρω Σημειώσεις), για τον οποίο δεν διαθέτουμε σαφή στοιχεία, βλ. ωστόσο τα αναφερόμενα περί του επωνύμου και στο δένδρο Λαμπρόπουλου και ειδικότερα τα αφορώντα την Άννα Λαμπροπούλου (ή και Μεργούπη), σύζυγο Παναγιώτη Αθ. Σωτηρόπουλου.

Το επώνυμο Μεργούπης συναντάται, επίσης στην Κυπαρισσία, Θήβα και Θεσσσαλονίκη. Κατά διήγηση λ.χ. του Γερομιχάλη Φ. Μεργούπη, εξάδελφός του, ονόματι Αναστάσιος, εγκατασταθείς στην Κυπαρισσία, υπηρετών στη Χωροφυλακή, μετεγκατεστάθη στη Θήβα, απόγονοί του συναντώνται σήμερα στη Λειβαδιά και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο Περιστέρι Μεργούπης Αγαθοκλής διαθέτει επιχείρηση εξοπλισμού εστιατορίων, ενώ ο υιός του Δημήτριος Μεργούπης έχει ιδρύσει τη γνωστή επιχείρηση Cap Cap με έδρα το Αιγάλεω. Το επώνυμο Μεργούπης συναντάται ακόμη στην Αμοργό και το Διδυμότειχο. Με αδιευκρίνιστες προς το παρόν τις αρχικές ρίζες, όσον αφορά τις τελευταίες περιπτώσεις.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Σχόλια από Ατσιχωλίτες εκτός Ελλάδος παρακαλούμε να αποστέλλονται με E-mail...
<   ...   >