Μια είδηση των τελευταίων ημερών, χαμένη μέσα στην ασύδοτη και μονόπλευρη προπαγάνδα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μας έφερε στο νου μια παλιά ιστορία που μας αφορά, εν όψει μάλιστα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Στις αρχές της εβδομάδας, μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες από την Αϊτή προσάραξε στα ρηχά της Φλόριδας των ΗΠΑ. 163 άνθρωποι κολύμπησαν ως την ακτή για να σωθούν, δεν έγινε γνωστό πόσοι χάθηκαν…
Τί σχέση έχει η είδηση ή η Αϊτή μ’ εμάς; Η Αϊτή κείται μακράν! Η μικρή αυτή χώρα τής Καραϊβικής έκειτο μακράν και το 1821, ήταν όμως η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε τήν Επανάσταση τού ’21 και το δικαίωμα τών επαναστατημένων Ελλήνων για αυτοδιάθεση, ύστερα από επιστολή - έκκληση τού Αδαμάντιου Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων «προς τον πρόεδρον τού Χαϊτίου Ιωάννην - Πέτρον Βογέρ (Ζαν - Πιερ Μπουαγιέ)».
Τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω των εοραστικών εκδηλώσεων για τα «200 χρόνια μετά την Επανάσταση», το υπουργείο των Εξωτερικών μας εξέδωσε μια ανακοίνωση που θά ’πρεπε να μάς κάνει να ντρεπόμαστε. Δώρισε λέει 100.000 ευρώ στην Αϊτή, που είχε δοκιμαστεί πρόσφατα από έναν μεγάλο σεισμό… 100.000 ευρώ! Από 10 ευρώ να έβαζαν από την τσέπη τους οι διπλωμάτες μας και οι καθε λογής τρόφιμοι της εξουσίας θα μάζευαν περισσότερα! Και αν έπρεπε στην περσινή επέτειο της 25ης Μαρτίου να είχε προσκληθεί επίσημα, μαζί με τον Πούτιν και τον Μακρόν, κάποιος, αυτός έπρεπε να είναι ένας εκπρόσωπος των Αϊτινών…
Καθ΄ότι η Αϊτή, χώρα φτωχή, έστειλε τότε στους επαναστατημένους Έλληνες για βοήθεια 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια. Και το σηματικότερο, ξεκίνησαν να έρθουν για να πολεμήσουν στην Ελλάδα 100 παληκάρια της, που έχασαν τή ζωή τους κατά τη διάρκεια τού ταξιδιού… Για να έχουμε δηλαδή εμείς σήμερα υπουργείο τών Εξωτερικών!
Ασφαλώς, το δράμα των χιλιάδων, «λευκών» Ουκρανών και συμπατριωτών μας στη Μαριούπολη δεν συγκρίνεται με την ταλαιπωρία 163 Αϊτινών, «μαύρων» προσφύγων στα ανοιχτά της Φλόριδας των ΗΠΑ… Με τούτο και με τ’ άλλο πάντως, ακούμε τα κόκκαλα τού Κοραή, του Καποδίστρια, του Κολοκοτρώνη να τρίζουν εαεί!
Η μικρή Αϊτή, νεοσύστατη τότε χώρα σκλάβων, μη εχουσα αλλη δυνατότητα, εστειλε κάποιους τόνους καφέ στό Λονδίνο γιά νά πουληθούν καί τά χρήματα νά σταλούν στήν Ελλάδα γιά ενίσχυση τού αγώνα. Η μικρή Αϊτή χώρα σκλάβων εστειλε 100 εθελοντές νά πολεμήσουν στό πευρό τών Ελλήνων, αλλά δεν εφτασαν ποτέ… Για τη μικρή Αϊτή, χώρα σκλάβων, δεν υπήρχε μια θέση για να καλέσει η ελεύθερη Ελλάδα έναν αντιπρόσωπό της κατά τον εορτασμό των 200 χρόνων. Η «επιτροπή» της Αγγελοπούλου απεδείχθη αχάριστη και ανιστόρητη, όχι μόνο γι’αυτό αλλά και για άλλα…