.
Δεν είναι ο Αγιοθανάσης…

Ο ρυθμός του ναού είναι  ίδιος… Από χρόνια, για συγκοινωνιακούς κυρίως λόγους, αφού η εξουσία των Αθηνών εγκατέλειψε στη μοίρα της την επαρχία μας, τα μάτια μας ήταν στραμμένα στη Μεγαλόπολη. Και το άκρως ανήκουστον είναι πως ένα ιστορικό κομμάτι της, η κοιτίδα της Γορτυνίας, «ανήκει» πλέον στον Δήμο Μεγαλόπολης! Πίσω μας δε υπάρχει μια άλλη Γορτυνία, την οποία δεν γνωρίζουμε…

Το χωριό Λάστα, αν και δεν ανήκει στους δημοφιλής προορισμούς της Γορτυνίας, όπως η Δημητσάνα και η Βυτίνα, δεν υστερεί καθόλου σε λόγους για να το γνωρίσετε και να το επισκεφθείτε.

Θα το βρείτε στις πλαγιές του Μαινάλου, μόλις 17 χλμ. από τη Βυτίνα στο δρόμο για το χωριό Βαλτεσινίκο και σε υψόμετρο 1.059 μέτρα.

Είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός, στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε, να δείτε το παλιό σχολείο, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου την πλατανοσκεπασμένη πλατεία του, φυσικά τα πετρόκτιτα σπίτια του και τις όμορφες βρύσες του.

Κάνοντας μία βόλτα στο χωριό βρήκαμε ένα καφενεδάκι κόσμημα, που πολλές μεγαλουπόλεις θα ζήλευαν. Οπωσδήποτε πρέπει να είχε πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνει κάποιος, για να δημιουργήσει το καφενείο - πρότυπο στο χωριό Λάστα Γορτυνίας.

Πρόκειται για το καφενείο «Αη-Γιώργης» το οποίο είναι αυτοεξυπηρετούμενο, αφού κανείς δεν θα είναι εκεί για να σας εξυπηρετήσει. Μπορείτε μόνοι σας να βάλετε, κρασάκι, τσιπουράκι, λικεράκι ίσως και κάποιο γλυκάκι και να ξαποστάσετε. Μια ανακοίνωση στην πόρτα καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους καλεί να νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Μοναδική υποχρέωσή σας να διατηρήσετε το χώρο καθαρό και αν επιθυμείτε να αφήσετε τον οβολό σας στον κουμπαρά.

Θα σας εκπλήξουν τα αντικείμενα που θα βρείτε εκεί, αφού το καφενείο θα μπορούσε εύκολα και λαογραφικό μουσείο, αφού σε κάθε του γωνιά υπάρχει και ένα έκθεμα.. και μία ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους τοίχους του θα βρείτε από παλιά όπλα και ρετρό φωτογραφίες μέχρι πορτρέτα αγωνιστών της Επανάστασης.

Αυτά διαβάσαμε στο Arcadiaportal.gr της Τρίπολη;. Μήπως οι Ατσιχωλίτες να πάρουμε ιδέες από τους Λασταίους;

Πηγή και φωτογραφία, Arcadiaportal.gr
Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *