.
Η αναδάσωση του Μαινάλου…

Έχουν ήδη εξαγγείλει ότι ιδιώτες «ευεργέτες» και ανώνυμες εταιρίες, υποτίθεται με σχέδιο που θα εγκρίνει τό Υπουργείο Περιβάλλοντος, μπορούν να γίνουν «ανάδοχοι» (νονοί!) τών καμένων δασών μας… Είτε πάντως με ιδιωτική είτε με κρατική «πρωτοβουλία», μπορεί να μάς διαβεβαιώσουν ότι θα τηρηθούν τουλάχιστον οι εξής δύο προϋποθέσεις;

Αφ’ ενός ότι δεν θα αλλάξει η φύση και η χρήση τών δασών μας και αφ’ ετέρου ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι καθ’ ύλην ελληνικοί επιστημονικοί φορείς. Θα είναι παράλογο, το διόλου απίθανο, ξένες εταιρείες, με ξένους επιστήμονες, με τους δικούς τους (μεταλλαγμένους) σπόρους και δενδρύλλια, να «αναδεχθούν» και να ξαναφυτέψουν ελληνικές περιοχές όπου φύτρωναν σπάνια δέντρα, λόγου χάρη στα πανάρχαια δάση τής Γορτυνίας!

Ύστερα, τα βουνά μας απειλεί και η «αναδάσωση» με ανεμογεννήτριες. Και αν έχουμε υπολογίσει σωστά τα GW που θα παράγουν, θα μπουν πολύ περισσότερες απ’ όσες απαιτεί ο «στόχος» (τής Ευρωπαϊκής Ένωσης…). Είτε στα αναδασωμένα από τους «αναδόχους» δάση, πράγμα που σημαίνει πως η φύση και η χρήση τους θα εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, είτε στα παρθένα βουνά.

Αν δεν εγκαταστήσουν στα καμένα τού Μαινάλου τις 12 (από τις 50 και πλέον που σχεδιάζουν!) γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, με διάμετρο πτερυγίων τού ρότορα 136 μέτρα, θα τις εγκαταστήσουν στην κορυφογραμμή τών 1.450 μέτρων, προσθέτοντας άλλα 180 μέτρα στο υψόμετρο τού βουνού! «Κατασκευές» που θα «κοσμούν» τό Φαλάνθου Όρος τού Παυσανία και ισοδυναμούν με 12 ουρανοξύστες 60 ορόφων τής Νέας Υόρκης! Αν αυτό δεν μάς ενοχλεί, εκείνο που δεν μάς λένε είναι το εξής.

Πώς θα ανεβάσουν τά υλικά κατασκευής γιγαντιαίων ανεμογεννητριών εκεί πάνω; Στο Μαίναλο ή σε οποιοδήποτε βουνό, της Αρκαδίας, τής Εύβοιας, της Αττικής… Στο Μαίναλο, μόνο για την ως άνω «κατασκευή», θα χρειαστεί να ανοίξουν 15 χιλιόμετρα νέων δρόμων για τη διέλευση εξηντάμετρων οχημάτων, που θα μεταφέρουν τεράστια μηχανήματα. Θα οργώσουν τις πλαγιές τού βουνού με 12 μεγάλα (τσιμεντοστρωμένα) πλατώ και με εκσκαφές και επιχώσεις 50 χιλιομέτρων για την τοποθέτηση υπογείων καλωδίων μεταφοράς τού ρεύματος, σε μια μοναδική φυσική (και τουριστική…) διαδρομή. Μεθύδριο - Βυτίνα - Αλωνίσταινα - Πιάνα - Δαβιές - Σιλίμνα - Δόριζα…

Εσείς πάντως προς το παρόν, από τον Ατσίχωλο, θαυμάστε τήν κορυφογραμμή Ζυγοβιστίου - Κλινίτσας - Ραπουνίου …προτού την αναδασώσουν!

Μ.
Σχόλια (1)
  1. Νικήτας Σαφλαγιούρας says:

    Αν επιτρεψουμε αυτό το χάλι στα βουνά μας, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *