Πανοραμική περιήγηση στο χωριό, με το αυτοκίνητο της Google…
Kαι τί καιρό θα κάνει στον Ατσίχωλο, να εκδράμουμε το Σαββατοκύριακο: Πρόβλεψη…
Στα κοινωνικά δίκτυα: Ο Ατσίχωλος στο Facebook! - Ο Ατσίχωλος στο Twitter!
«… Το Μουλάτσι δεν φαίνεται. Φαίνεται ὅμως ἡ Ἀρχαία Γόρτυς, ἡ ὁποία γίνεται γνωστή πλέον με το ὄνομα Ἀτσίχολος. Καί κατοικεῖται ἀπό τοῦ 12ου αἰῶνος… ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας (ὑπάρχουν βέβαια διαφωνίες μεταξύ τῶν Βυζαντινολόγων ὅτι μπορεῖ νά ἥτο τοῦ 14ου), ἀλλά δέν ἐνδείκνυται νά ἐπιμείνω σ’ αὐτό τό σημεῖο ἐγώ. Ἐγώ ἐπιμένω ὅτι ὁ Ἀτσίχωλος παίρνει ὄνομα ἀπό ἕναν χωλόν στήν Ἄτσα του, διότι ο ποταμός κόβει το κομμάτι της πόλεως και από την ἄλλη μεριά περνάει ο Λούσιος με ἕνα γεφυράκι, το περίφημο Γεφύρι του Κόκου. Λοιπόν, ἔχουμε νέα πόλη Ἀτσίχωλο, η ὁποία ὅμως εις πεῖσμα μας, ἐμφανίζεται συνεχῶς. Και στους πρόποδας τῆς Μονῆς Προδρόμου ὑπάρχει ἕνα ἐκκλησάκι…».
Πηγή: Αναζητώντας την Αρχαία Ηραία
Δίπλα στον ποταμό Λούσιο και στα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας, βρίσκεται το γραφικό χωρίο του Ατσίχολου με τα πετρόχτιστα σπίτια. Το χωριό είναι κτισμένο σε προνομιακή θέση και προσφέρει υπέροχη θέα της περιοχής. Λαγκαδινοί μάστορες, φημισμένοι για το χτίσιμο της πέτρας έχτισαν και την εκκλησία του χωριού , τον Αγ. Αθανάσιο. Δίπλα στο ναό υπάρχει θολωτή κρήνη. Από το χωριό είναι εύκολα προσβάσιμη η αρχαία Γόρτυνα, η Μονή Καλαμίου, καθώς και Βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία. Μόλις 2 χλμ. έξω από το χωριό στο δρόμο για την Αρχαία Γόρτυνα, βρίσκεται σε καλή κατάσταση το Ενετικό τοξωτό γεφύρι του Κόκκορη ή Πολυγένη. Δίπλα βρίσκεται ο μύλος του Κόκκορη και το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα. Η εκκλησία έχει χτιστεί με αρχαίο οικοδομικό υλικό, πιθανώς από ρωμαϊκό κτίριο που προϋπήρχε στην θέση αυτή. Ο ναός χρονολογείται από τον 12ο αι. και αποτελεί ένα μνημείο για την περιοχή. Σήμερα ο Ατσίχολος είναι και βάση εναλλακτικού τουρισμού για δραστηριότητες όπως rafttttıng, monoraft- hot dog, hydrospeed, rappel, κλπ, αλλά προσφέρεται και για πεζοπορία μέσα σε εκπληκτική φύση.
Πηγή: Οδηγός Περιφέρειας Πελοποννήσου
Ο Ατσίχολος είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Ο Ατσίχολος (ή Ατσίχωλος) βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Λουσίου, 10 χλμ. βόρεια της Καρύταινας. Υπάγεται στον Δήμο Γόρτυνος με έδρα την Καρύταινα και έχει 60 περίπου μονίμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Oδική πρόσβαση στο χωριό υπάρχει και από την κοντινή Αρχαία Γόρτυνα (3 χιλ.).
Στο δρόμο από την Καρύταινα υπάρχει το παλιό πετρόχτιστο γεφύρι του Ατσιχόλου επί του Λουσίου ποταμού. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα που εκτείνεται από το φαράγγι του Λουσίου μέχρι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Αξιόλογη είναι η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη από Λαγκαδινούς μαστόρους, με θαυμάσια εξωτερική αρμολόγηση της πέτρας και ωραία υπέρθυρα. Διασταύρωση του δρόμου για την Αρχαία Γόρτυνα οδηγεί μετά από ωραία κατηφορική διαδρομή στη Μονή Καλαμίου.
Ο βυζαντινός Ατσίχολος έχει τοποθετηθεί σε παρόχθια περιοχή του Λουσίου ποταμού, δίπλα στα ερείπια της Αρχαίας πόλης Γόρτυνος. Η πρώτη μαρτυρία με το όνομά του, προέρχεται από την κτητορική επιγραφή του ασκητηρίου των Ταξιαρχών, του αρχαιοτέρου της περιοχής (15ου αιώνα). Άκμασε τον Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκε περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Το 1826 ο Θ. Κολοκοτρώνης στον Ατσίχολο χτύπησε τη στρατιά του Ιμπραήμ και του προξένησε σημαντικές απώλειες.
Πηγή: Wikipedia
Ο Ατσίχολος (ή Ατσίχωλος) βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Λούσιου, 10 χιλ. βόρεια της Καρύταινας. Υπάγεται στο Δήμο Γόρτυνος με έδρα την Καρύταινα και έχει 60 περίπου μονίμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Oδική πρόσβαση στο χωριό υπάρχει και από την κοντινή Αρχαία Γόρτυνα (3 χιλ.).
Στο δρόμο από την Καρύταινα συναντάμε το Λούσιο, όπου και το παλιό πετρόχτιστο γεφύρι του Ατσιχόλου. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα που εκτείνεται από το φαράγγι του Λούθιου μέχρι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Αξιόλογη είναι η ενοριακή εκκλησία, χτισμένη από Λαγκαδινούς μαστόρους, με θαυμάσια εξωτερική αρμολόγηση της πέτρας και ωραία υπέρθυρα. Ακριβώς δίπλα της είναι πετρόχτιστη θολωτή βρύση.
Διασταύρωση του δρόμου για την Αρχαία Γόρτυνα οδηγεί μετά από ωραία κατηφορική διαδρομή στη Μονή Καλαμίου. Ο επαρχιακός δρόμος οδηγεί από εδώ προς τη κοιλάδα του Αλφειού με τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου και τα χωριά της Ηραίας. Επόμενο χωριό προς την κατεύθυνση αυτή είναι το Βλαχορράφτη (3 χιλ.).
Πηγή: Πανεπιστήμιο Πάτρας
Στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Λουσίου σε υψόμετρο 640 μέτρων, ο Ατσίχολος (ή Ατσίχωλος), αποτελεί πάντα το αγαπημένο μέρος ηρεμίας και ξεκούρασης. Μικρό χωριό με ελάχιστους κατοίκους, έχει πάντα ησυχία και συνδυάζει την αρχαία, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη ιστορία.
Χτισμένος δίπλα από την αρχαία Γόρτυνα και πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Καλαμίου που διασώζεται από το 1.100 μ.Χ. αποτέλεσε σημείο όπου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης χτύπησε τη στρατιά του Ιμπραήμ και του προξένησε σημαντικές απώλειες.
Η παλιά νεροτριβή και το φαράγγι του Λουσίου είναι μέσα στα πόδια μας για να απολαύσουμε τον ήχο των ορμητικών νερών του Λουσίου, τους καταρράκτες που σχηματίζονται και τα παιχνιδίσματα του νερού πριν καταλήξει στον Αλφειό Ποταμό για να συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι τη θάλασσα.
Πηγή: Actions.com - Η ιστοσελίδα έχει αποσυρθεί
Ο Ατσίχολος (ή Ατσίχωλος) είναι ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού του Λούσιου, 10 χλμ. βόρεια της Καρύταινας. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα που εκτείνεται από το φαράγγι του Λούσιου μέχρι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Έχει 60 περίπου μονίμους κατοίκους.
Πηγή: Southgreece.gr - Η ιστοσελίδα έχει αποσυρθεί
Το σημερινό χωριό έχει χτισθεί βόρεια του Βυζαντινού Ατσίχωλου (που εμφανίζεται σε επιγραφή του 1396 στην σκήτη των Ταξιαρχών), τα ερείπιά του οποίου μπορούμε να δούμε ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στην θέση χαλάσματα βόρεια του ναού του Ασκληπιού.