Σαν σήμερα 18 τού Γενάρη το 1984 το βαπόρι από τον άλλο κόσμο πήρε από κοντά μας τον Βασίλη Τσιτσάνη, στα εξήντα εννέα του, ανήμερα τών γενεθλίων του (1915).
Γράφαμε και προχθές, στην επέτειο τού θανάτου τού Δημήτρη Χορν, πως ο εγκλεισμός μας από τον κορονοϊό είναι μια καλή αφορμή να βρούμε και να διαβάσουμε κανένα βιβλίο που δεν είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε τον καλό καιρό. Με αφορμή τη σημερινή επετειακή αναφορά μας στον Βασίλη Τσιτσάνη, βρήκαμε ένα τέτοιο βιβλίο και σας το προτείνουμε.
Η δισκογραφική καριέρα τού Βασίλη Τσιτσάνη (1936 - 1983) - Ανάλυση τής μουσικής του και τα προβλήματα τής έρευνας στην ελληνική λαϊκή μουσική, τού Νίκου Ορδουλίδη, με πρόλογο τού Γιώργου Νταλάρα, Εκδόσεις Ιανός, Αθήνας 2014, σελ. 312, 12€. Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή τού συγγραφέα στο πανεπιστήμιο τού Leeds τής Αγγλίας.
Για τον Βασίλη Τσιτσάνη βέβαια έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά και από πολλούς. Το γεγονός όμως ότι το βιβλίο αυτό προσεγγίζει τον δημιουργό και το έργο του από επιστημονικής πλευράς, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θέμα του, ο Τσιτσάνης και η κοινωνιολογική προέκταση τής μουσικής του, που βοηθά στην κατανόηση ποικίλων ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων, τα οποία σχετίζονται µε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος στην εξέλιξη τής λαϊκής μουσικής.
Είναι η πρώτη ακαδηµαϊκή μελέτη συλλογής και σύνθεσης ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών γύρω από τη λαϊκή μουσική, ενώ παράλληλα παρέχει ευρήματα και για άλλες μουσικές κουλτούρες. Το βιβλίο συντελεί ώστε η λαϊκολογία (καμία σχέση με τον λαϊκισμό) να κατακτήσει τη θέση της ανάμεσα στις λαϊκές μουσικολογικές μελέτες, ένα πεδίο που ανθεί στο εξωτερικό από πολλές δεκαετίες, παραμένοντας δυστυχώς σε εμβρυϊκό επίπεδο στη χώρα µας.