.
Αι Ειδοί του Μαρτίου…

Σαν σήμερα το 44 π.Χ. στις Ειδούς* τού Μαρτίου, 15 τού μηνός, επέρχεται τό αιματηρό τέλος τού Γάιου Ιουλίου Καίσαρος, από τον ανεψιό του Βρούτο (Και συ, τέκνον Βρούτε…) και τους υπερασπιστές τής ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Ο οιωνοσκόπος του Καίσαρος, Σπουρίνας, τόν είχε προειδοποιήσει. «Φοβού τις Ειδούς τού Μαρτίου!». Ο αγέρωχος Καίσαρ, προσερχόμενος στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα, είπε στον Σπουρίνα. «Ήλθαν οι Ειδοί τού Μαρτίου! Τίποτα δεν έγινε…». Ο Σπουρίνας του απάντησε. «Ήλθαν, αλλά δεν επέρασαν…». Έκτοτε η αναφορά στις Ειδούς τού Μαρτίου και η απάντηση του Σπουρίνα παραπέμπουν στον κακό οιωνό και στην ψευδαίσθηση πως το κακό περνάει.

Κακό οιωνό για ’μάς έχουν ήδη αποτελέσει οι Ειδοί τού Μαρτίου τού 2020, με το πρώτο lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που δεν λέει να κοπάσει… Οι φετεινές Ειδοί τού Μαρτίου δεν αποτελούν πλέον κακό οιωνό, αλλά το ίδιο το κακό… Ο κορονοϊός που αναζωπυρώνεται, ένας πόλεμος που μαίνεται, η ακρίβεια που κατατρώει τη μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά!

* Λατ. idus (ήμισυ, θηλ. πληθ.), η 15η τού Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου και η 13η τών άλλων μηνών, βάσει τής οποίας κανονίζονταν τό ημερολόγιο κάθε μηνός.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *