.
Πάσχα, λέει, στο χωριό…

Καλό μήνα και καλή Άνοιξη! Καθώς περιμένουμε πάλι την Ανάσταση, διατυπώνω εκ νέου ορισμένες σκέψεις, να προλάβουμε…

Θυμάμαι ένα από τα τελευταία Πάσχα, εβδομήντα και πλέον Ατσιχωλίτες με φίλους που ήλθαν στο χωριό και περίμεναν πώς και πώς την Ανάσταση. Ο εντεταλμένος από τη Μητρόπολη ιερέας για την αναστάσιμη λειτουργία μπήκε στην εκκλησία στις 11.00΄ η ώρα και σχεδόν αμέσως έψαλε το «Δεύτε λάβατε φως…», αμέσως ύστερα το «Χριστός Ανέστη!» και σχόλασε!

Αυτό δυσαρέστησε τους εκκλησιαζόμενους, Ατσιχωλίτες και επισκέπτες, που θα ήθελαν ν’ ακούσουν τα χαρμόσυνα αναστάσιμα τροπάρια σε χωριό… Βεβαίως γνωρίζουμε ότι η Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κάνει ό,τι μπορεί  για τα χωριά μας, αλλά υπάρχει ως γνωστόν μεγάλη έλλειψη ιερέων.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι στους Ναούς των μεγάλων πόλεων υπηρετούν δύο και τρεις ιερείς. Η διοίκηση της Εκκλησίας μπορεί να διαθέτει μερικούς απ’ αυτούς ιερείς για τις ημέρες του Πάσχα, προς ενίσχυση όσων υπηρετούν στην επαρχία, ώστε η λειτουργία να διαρκεί τουλάχιστον μιάμιση ώρα…

Όλοι σχεδόν οι επισκέπτες πάντως ήσαν ενθουσιασμένοι με την ομορφιά και την θέα του χωριού μας. Πολλή καθαριότητα και όλα νοικοκυρεμένα, χάρις στην εθελοντική ομάδα με τον Θεόδωρο Τσουτσάνη, τις αδελφές Βούλα και Βασιλική Μερτζελέτου, καθώς και τον Χρήστο Θεοχάρη και Γιώργο Μπερτζελέτο και πάλι τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Πράγμα, που αν πάνε όλα καλά με τον κορονοϊό, θα δούμε και το φετινό Πάσχα…

Με την ευκαιρία…

Όπως λένε και γράφουν,  τα ορεινά χωριά ερημώνονται και σιγά - σιγά και εγκαταλείπονται. Αυτό γίνεται κατά την γνώμη μου διότι η πολιτεία δεν έδειξε το αναγκαίο ενδιαφέρον. Το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα για χωριά ή οικισμούς με μόνιμους κατοίκους μέχρι 50 άτομα, να απαλλάσσονται από όλα και να καθιερώσει να πληρώνουν ένα ποσό 200 έως 300 ευρώ τον χρόνο για όλα…

Υπάρχει ενδιαφέρον επισκεπτών για τα χωριά μας, οι αποστάσεις από τα μεγάλα κέντρα με τους αυτοκινητόδρομους που έχουν μειωθεί κατά πολύ. Με την ευκαιρία, τί γίνεται με το Πάνω Γεφύρι, του Κόκκορη, στον Λούσιο; Εδώ και αρκετό καιρό έχει απαγορευθεί η διέλευση οχημάτων λόγω επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να κάνουν τον κύκλο μέσω Καρυταίνης για να επισκεφθούν την Μονή Προδρόμου, το Ελληνικό, τη Στεμνίτσα, Παλιοχώρι, Δημητσάνα, Χρυσοβίτσι…

Ειδικότερα, περισσότερο ενδιαφέρει τον Ατσίχωλο η αποκατάσταση της γέφυρας και τους προσκυνητές επισκέπτες στην Μονή Καλαμιού και στην Αρχαία Γόρτυνα. Αν μάλιστα αναδείξουμε το Κάστρο της Αρχαίας Γόρτυνος, που είναι και αυτό στην περιοχή του Ατσιχώλου, θα έχουμε ένα ακόμα αξκιοθέατο να δείξουμε στους τουρίστες και επισκέπτες, πέραν της Μονής Καλαμίου, η οποία αναπτύσσεται με την δραστήρια Ηγούμενη Αλεξία και την Μοναχή Φιλοθέη, που κάνουν τα πάντα για την αναστήλωση και ανάπτυξή της.

Ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα και για το Κάστρο της Αρχαίας Γόρτυνος. Για την ανάδειξή του θα πρέπει να ενδιαφερθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, να πάρει αδεια από το Δασαρχείο για την εκχέρσωση και καθαρισμό της γύρω περιοχής, για να υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτό. Ο Σύλλογος Ατσιχωλιτών θα απευθυνθεί πιεστικά στον Δήμο, στην Περιφέρεια και όπου αλλού χρειάζεται για τα ανωτέρω. Ο τουρισμός και η περιήγηση στα αξιοθέατα του χωριού είναι απαραίτητες απαραίτητες υποδομές για να κρατηθεί το χωριό…

Αυτά και Καλύτερο Πάσχα, φέτος, λοιπόν!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου
Σχόλια (0)
  1. Ιωάννα Ευτυχιάδου says:

    Πολλά θέματα θέσατε, που όντως ισχύουν σαν θέματα, αλλά θα αναφερθώ μόνο στο θέμα του Πάσχα και θα συνηγορήσω μαζί σας, έχετε απόλυτο δίκιο. Επιπλέον, καθως μεγάλη μερίδα των πολιτών από τα αστικά κέντρα μετακινείται το Πάσχα προς τα χωριά, ας είναι και η Εκκλησία εκεί που βρίσκεται το ποίμνιό της, να δοξαστεί αυτή η μεγάλη γιορτή, αν όχι η μεγαλυτερη, της Ορθοδοξίας όπως της αρμόζει!

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *