.
Τα απομεινάρια του Αγιο-Βλάση

Ξέρετε που βρίσκονται; Τυχαία πέσαμε πάνω σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού του 2019, σύμφωνα με την οποία, η ηγουμένη της Μονής Καλαμίου υπέδειξε στις Υπηρεσίες τού υπουργείου τα κατάλοιπα του ναού του Αγίου Βλασίου και θολωτό ληνό που αποτελούσαν μετόχι της μονής, στις παρυφές του σύγχρονου οικισμού του Ατσιχώλου.

​​​Από την ανασκαφή του Αγίου Βλασίου προέκυψε ότι οι γενικές διαστάσεις του ναού είναι 8,40×6,80 μ. περίπου και ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με μια ημικυκλική κόγχη. Η πρόσβαση στον ναό εξασφαλιζόταν από δύο θύρες. Η κεντρική βρισκόταν στον άξονα της δυτικής πλευράς, ενώ η δεύτερη ανοίγεται στο κέντρο του νότιου τοίχου. Για την κατασκευή του πλαισίου των θυρών έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση ογκώδη αρχιτεκτονικά μέλη.

Η τοιχοποιία της νότιας και δυτικής πλευράς του ναού σώζεται σε ύψος που κυμαίνεται από 0,58 μ. έως 1,07 μ. Στην εξωτερική πλευρά των τοίχων έχει εφαρμοστεί κάθετα ή οριζόντια αρχαίο οικοδομικό υλικό σε μεγάλη έκταση τόσο στις γωνίες του κτιρίου όσο και στην υπόλοιπη επιφάνεια του. Το καθιερωμένο την εποχή αυτή πλινθοπερίκλειστο σύστημα περιορίζεται σε μικρές σωζόμενες επιφάνειες. Τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη (από κτίρια της περιοχής και πιθανότερα της γειτονικής Αρχαίας Γόρτυνος) χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια ή με ελάχιστες απολαξεύσεις. Η βόρεια και ανατολική τοιχοποιία του ναού σώζονται σε μέγιστο ύψος που κυμαίνεται από 1,11 μ. έως 1,82 μ., διαφοροποιούνται στην κατασκευή τους και έχουν διαμορφωθεί από αργολιθοδομή.

Με βάση τα μορφολογικά και κατασκευαστικά του στοιχεία ο ναός θα μπορούσε να χρονολογηθεί από τη μεσοβυζαντινή περίοδο (11ο - 12ο αιώνας), ενώ φαίνεται πως σε μεταγενέστερη περίοδο ανακτήθηκαν η βόρεια και ανατολική πλευρά του και επαναχρησιμοποιήθηκε.

Ο ναός του Αγίου Βλασίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λουσίου σε απόσταση περίπου 900 μέτρων βορειοδυτικά της ιστορικής μονής Καλαμίου και 1,5 χιλιομέτρου. βορειοδυτικά της Αρχαίας Γόρτυνος και του βυζαντινού ναού του Αγίου Ανδρέα.

Σχόλια (1)
  1. Γ. Λάλος says:

    Είναι κοντά στον Αγιο-Θόδωρο, έχουν φτιάξει δρόμο και πρόκειται να το αναστηλώσουν, να δοθεί στη Μονή Καλαμίου.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *