«Ολυμπίας» ή «Ντόπια Ατσιχόλου»;

Η περίοδος της συλλογής του ελαιοκάρπου και της παραγωγής λαδιού έφτασε στο τέλος της στην ορεινή και στην παιδινή Αρκαδία. Είναι ίσως η πλέον κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσουμε ένα σχετικό γεγονός που έχει σχέση με το χωριό μας από παλαιότερη δημοσίευσή μας.

Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Θεριός, στο βιβλίο του Ελαιοκομία, περιγράφει τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, αναφέρει και την ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή μας και την ονομάζει Ντόπια Ατσιχόλου, μια ποικιλία που δημιουργήθηκε από τη Φύση, προσαρμόστηκε στο περιβάλλον, ευδοκίμησε και παράγει ικανοποιητικά. Ο δε Γεωπόνος Γεώργιος Κωστελένος, στο βιβλίο του με τίτλο Στοιχεία Ελαιοκομίας, αναφέρει επίσης, στις μικρόκαρπες ποικιλίες, την Ντόπια Ατσιχόλου.

Σύμφωνα δε με έρευνα του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, το ελαιόλαδο που παράγεται από την ποικιλία αυτή περιέχει, σε μεγαλύτερο ποσοστό από ελαιόλαδα άλλων περιοχών, την πολυφαινόλη Ελαιοκανθάλη. Σ’ αυτήν οφείλεται η πιπεράτη γεύση του λαδιού μας, αντιληπτή και σαν κάψιμο του λαιμού. Ταυτόχρονα λειτουργεί ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η ποικιλία Ντόπια Ατσιχόλου καλλιεργείται κυρίως στη Γορτυνία και σε ένα μικρό τμήμα της ορεινής Ολυμπίας.

Κατά την ως άνω έρευνα, οι ελιές που καλλιεργούνται στη Γορτυνία παράγουν ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόκειται για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραίτικη», που καλλιεργείται στη Γορτυνία από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την Κοντοβάζαινα καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας. Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας απεδείχθη ότι το λάδι που παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή περιέχει, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοακανθάλη», η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό , γνωστή και ως «κάψιμο» του λαιμού.

Λειτουργεί δε ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.Σε καμία βιβλιογραφία όμως δεν αναφέρεται ποικιλία «Χωραίτικη» για τη περιοχή της Γορτυνίας. Αντίθετα ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Θεριός στο βιβλίο του με τίτλο «Ελαιοκομία» περιγράφει λεπτομερώς τη καλλιεργούμενη ποικιλία της περιοχής και τη ονομάζει «Ντόπια Ατσιχόλου».

Βέβαια για τη τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών και την κατοχύρωση της ονομασίας της ποικιλίας «Ντόπιας Ατσιχόλου» ήταν αποτελεσματική η παρέμβαση του δραστήριου Πρόεδρου του Συλλόγου Ατσιχωλιτών Ηλία Καψιμάλη.

Η Ολυμπία δεν είναι Γορτυνία…

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία έγινε σοβαρός λόγος να μετονομασθεί η ποικιλία αυτή σε Ολύμπια, διότι, τάχα, μ’ αυτό το όνομα θα γίνει πιο γνωστή! Πέραν του γεγονότος ότι η Ντόπια Ατσιχόλου είναι ήδη γνωστή ως την Καλιφόρνια, η συζήτηση μετονομασίας της είναι και αντιεπιστημονική, αφού επιχειρεί να αγνοήσει τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας, πρέπει δε να τερματισθεί αμέσως. Αντίθετα, το προνόμιο της Ντόπιας Ατσιχόλου, η αυξημένη περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη, πρέπει να αναδειχθεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, όπως η διοργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ώστε να τεκμηριωθεί η υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία του ελαιολάδου της Ντόπιας Ατσιχόλου.

Η διεκδίκηση κονδυλίων από διάφορα Ταμεία, καταχωρήσεις στα ΜΜΕ των συμπερασμάτων των επιστημονικών ημερίδων και άλλες ενέργειες θα συνέβαλαν αποφασιστικά να γίνουν ευρέως γνωστά όλα τα ανωτέρω. Ένα δε από τα αποτελέσματα θα ήταν η ενθάρρυνση ελαιοπαραγωγών να εντατικοποιήσουν σχολάζοντα ελαιοπερίβολα.

Μετά από την αποσαφήνιση αυτής της διαφοράς, όλοι πρέπει να εμπεδώσουμε ότι στην περιοχή μας κρύβεται ένας μεγάλος πλούτος και ο οποίος πρέπει να αποκαλυφθεί στους καταναλωτές. Πεδίο λοιπόν λαμπρό ανοίγεται για τους τοπικούς Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και για τον καθένα μας χωριστά, να δραστηριοποιηθούμε για να γίνουν γνωστές αυτές οι σπάνιες και ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου που παράγεται στην περιοχή μας.

ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, Γεωπόνος, Καλαμάτα
Σχόλια (5)
  1. Παναγιώτα Σωτηροπούλου says:

    Η ποικιλία, όπως λέει και ο συμπατριώτης γεωπόνος Ηλίας Καψιμάλης, λέγεται «Ατσιχώλου κορωνέικη»…

  2. Κώστας Παπαγεωργίου says:

    Γεια σας, θα μπορούσα παρακαλώ να έχω τα στοιχεία επικοινωνίας του κύριου Τσαρμπόπουλου;

    1. Δείτε απάντηση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο…

  3. Σιρώκας Δημήτριος says:

    Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να καλλιεργήσω την ποικιλία σας στην Νέα Πέλλα. Ακριβώς δίπλα από το αρχαίο βασίλειο της Πέλλας σε μια περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, σπάνια να χιονίσει, χωρίς υγρασία και καλό αερισμό. Η βασική μου ερώτηση είναι αν έχει ευαισθησία στο βερτιτσίλιο.

    1. Δείτε απάντηση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο…

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *