Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
Αρχαία Γόρτυς, η κοιτίς τής επαρχίας μας - Ιστότοπος του Συλλόγου Ατσιχωλιτών
Η ώρα είναι
 
«Ατσιχόλου» ή «Ολύμπια»;
29 Οκτωβρίου 2017

Η εποχή συλλογής του ελαιοκάρπου είναι ίσως η πλέον κατάλληλη να υπενθυμίσουμε τα εξής: Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Θεριός, στο βιβλίο του Ελαιοκομία, περιγράφει τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, αναφέρει και την ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή μας και την ονομάζει Ντόπια Ατσιχόλου, βλ. προηγούμενο άρθρο μας. Μια ποικιλία που δημιουργήθηκε από τη Φύση, προσαρμόστηκε στο περιβάλλον, ευδοκίμησε και παράγει ικανοποιητικά.

Ο δε Γεωπόνος Γεώργιος Κωστελένος, στο βιβλίο του με τίτλο Στοιχεία Ελαιοκομίας, αναφέρει επίσης, στις μικρόκαρπες ποικιλίες, την Ντόπια Ατσιχόλου.

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία έγινε σοβαρός λόγος να μετονομασθεί η ποικιλία αυτή σε Ολύμπια, διότι, τάχα, μ’ αυτό το όνομα θα γίνει πιο γνωστή! Πέραν του γεγονότος ότι η Ντόπια Ατσιχόλου είναι ήδη γνωστή ως την Καλιφόρνια, η συζήτηση μετονομασίας της είναι και αντιεπιστημονική, αφού επιχειρεί να αγνοήσει τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας, πρέπει δε να τερματισθεί αμέσως. Αντίθετα, το προνόμιο της Ντόπιας Ατσιχόλου, η αυξημένη περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη, πρέπει να αναδειχθεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, όπως η διοργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ώστε να τεκμηριωθεί η υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία του ελαιολάδου της Ντόπιας Ατσιχόλου.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, το ελαιόλαδο που παράγεται από την ποικιλία αυτή περιέχει, σε μεγαλύτερο ποσοστό από ελαιόλαδα άλλων περιοχών, την πολυφαινόλη Ελαιοκανθάλη. Σ’ αυτήν οφείλεται η πιπεράτη γεύση του λαδιού μας, αντιληπτή και σαν κάψιμο του λαιμού. Ταυτόχρονα λειτουργεί ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η ποικιλία Ντόπια Ατσιχόλου καλλιεργείται κυρίως στη Γορτυνία και σε ένα μικρό τμήμα της ορεινής Ολυμπίας.

Η διεκδίκηση κονδυλίων από διάφορα Ταμεία, καταχωρήσεις στα ΜΜΕ των συμπερασμάτων των επιστημονικών ημερίδων και άλλες ενέργειες θα συνέβαλαν αποφασιστικά να γίνουν ευρέως γνωστά όλα τα ανωτέρω. Ένα δε από τα αποτελέσματα θα ήταν η ενθάρρυνση ελαιοπαραγωγών να εντατικοποιήσουν σχολάζοντα ελαιοπερίβολα.

ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, Γεωπόνος, Καλαμάτα
Αναρτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2017 , 10:39:01 - Χωρίς σχόλια - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.