.
Ιερά Μονή Προδρόμου

Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ο Πρόδρομος όπως λέμε συνήθως, απέναντι από τον Ατσίχωλο ανήκει στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Θα φθάσετε εκεί περπατώντας τη χαράδρα του Λούσιου κάτω από το βουνό Κλεινίτσα.

Για να φτάσει κανείς στη Μονή ξεκινάει από τη Δημητσάνα και το Παλαιχώρι, από τη Στεμνίτσα, από το Ελληνικό, από τον Ατσίχωλο, με αυτοκίνητο, αλλά και πεζοπορώντας ή με ζώο, περνώντας κάτω από την παλιά Μονή Φιλοσόφου. Το αυτοκίνητο σας αφήνει στην Αγια - Σωτήρα κάτω από τη Στεμνίτσα και για ένα τέταρτο της ώρας περπατάτε.

Η Μονή πιθανολογείται να ιδρύθηκε το 1545, όπως διαπιστώνεται στο παλιό τυπικό, ενώ σε έγγραφο με ημερομηνία 23.3.1828 καταγράφεται ότι το Μοναστήρι ιδρύθηκε προ 700 ετών. Ο Ηγούμενος Καλλίστρατος τοποθετεί την ίδρυση το 1167. Το 1838 μαζί με 400 Μοναστήρια στην Ελλάδα, η Μονή Προδρόμου διαλύεται για να επανασυσταθεί μετά από τέσσερα χρόνια. Το πρώτο ομόλογο της Μονής Προδρόμου φέρει τη χρονολογία 1616. Το 1779 η Μονή, πλήρης γυναικοπαίδων, διασώθηκε από τους Αλβανούς που την είχαν περικυκλώσει. Ο καπετάν Κόλλιας Πλαπούτας κατέφυγε στη Μονή και εκεί τάφηκε το 1825.

Το 1838 Ηγούμενος της Μονής είναι ο Γεράσιμος Παπαργύρης ο οποίος είναι πρώτος ηγούμενός της. Δεύτερος Ηγούμενος είναι ο Αγάπιος Οικονόμου (1847 - 1873). Τρίτος ο Καλλίνικος Θεοδοσόπουλος (1873 - 1878) και ακολουθούν οι, Γεννάδιος Φοραδάς, Καλλίστρατος Συναδινός, Πολύκαρπος Ξύδης, Λεόντιος Δημοσιμόπουλος και πολύ ακόμα. Το συγκρότημα της Μονής, πλην του Καθολικού και του Ναού του Αγίου Αθανασίου αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως, διαθέτει: παλαιό Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου σήμερα εργαστήρι Αγιογραφίας, εξωκκλήσια Μεταμόρφωσης και Υπαπαντής, υδρομύλους, ελαιοτριβείο κλπ.

Η Μονή γιορτάζει κατά την Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου και του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στις 17 Μάη.

Στην κατοχή της υπάρχουν παλαιά έγγραφα, σιγίλλια Πατριαρχών, ομόλογα αγορών και δωρεών, ενώ ο κώδικας της Μονής βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας. Η Μονή υδροδοτείται κανονικά και ηλεκτροφωτίζεται. Από το 1976 έως το 1982 λειτούργησε Σχολή για ολιγογράμματους Ιερείς και Μοναχούς από την οποία αποφοίτησαν 45.

Δυστυχώς όταν διαλύθηκε η Μονή το 1834, κατέφθασε κρατικό κλιμάκιο και 16 φορτηγά ζώα πήραν την πολύτιμη κινητή περιουσία της Μονής, καθώς και το λείψανο του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως.

Ευτυχώς οι Μοναχοί κατάφεραν να διαφυλάξουν 87 ομόλογα που χρονολογούνται από το 1616 έως το 1831.

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *