Γενεαλογικό δένδρο Τσουτσάνη
Πρόκειται για συμβατικό γενεαλογικό δένδρο που αντιστοιχεί σε καταγεγραμμένο στον Ατσίχωλο επώνυμο από τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι κλάδοι που εντάσσονται σ' αυτό δεν έχουν κατ' ανάγκη συγγενική σχέση μεταξύ τους. Όπου εξακριβώνεται ή πιθανολογείται τέτοια σχέση, σημειώνεται.
Κλάδοι κατά χρονολογική σειρά
Τσουτσάνη Γεωργίου, ‛‛Τσουτσανονικολάκη’’, ‛‛Τσουτσανόγιαννη’’ (1820) 1
Τσουτσάνη Δημητρίου, ‛‛Παπαδομήτσιου’’, ‛‛Καλιμάνη’’ (1820) 2
Τσουτσάνη Νικήτα, Ιερέως (1820) 3
Τσουτσάνη Αθανασίου - Στεμνίτσα (1830) 4
Τσουτσάνη Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1835) 5
Τσουτσάνη Βασιλείου - Δερβένι, Κιάτο (1840) 6
Τσουτσάνη Πανάγου, Τριαντάφυλλου ‛‛Γεροφύλλη’’ (1850) 7
Επιλέξτε κλάδο...

Σημειώσεις

5 και 6. Πιθανολογείτα σχέση αδελφών μεταξύ Τσουτσάνη Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1840) και Τσουτσάνη Βασιλείου - Δερβένι, Κιάτο (1840).
1. Αδελφή του Τσουτσάνη Γεωργίου (1820) ονόματι Αιμιλία υπήρξε σύζυγος του Λιάπη Γεωργίου (1830).
6. Ο Τσουτσάνης Βασίλειος (1840) εγκαταστάθηκε στον Πύργο Δερβενίου Κορινθίας την εποχή του Όθωνος. Ππληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αυτού του γενεαλογικού κλάδου από τον απόγονό του Ηλία Γ. Τσουτσάνη.

Στην φωτογραφία, μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Τσουτσάνη -‛‛Τσουτσανονικολάκη’’ (1859 - ...). Οι υιοί του αδελφοί Παναγιώτης και ΤαξιάρχηςΤσουτσάνης διετέλεσαν Πρόεδροι της Αδελφότητας Ατσιχωλιτών κατ΄ επανάληψη (μεταξύ 1945 και 1982).

Στον Εκλογικό Κατάλογο Δήμου Γόρτυνος του 1865 είναι εγγεγραμμένοι:
• Τσουτσάνης Αριστείδης του Γεωργάκη, ετών 24, μπαλωματής
• Τσουτσάνης Πανάγος του Γεωργάκη, ετών 28, μπαλωματής
Παραλληλίζοντας τα στοιχεία τους με αυτά του Μητρώου Αρρένων, θεωρούμε ότι πρόκειται περί αδελφών του Τσουτσάνη Αθανασίου, ‛‛Ντούρα’’ (1835).

Το επώνυμο Τσουτσάνης καλύπτει τους περισσότερους και πολυπληθέστερους γενεαλογικούς κλάδους του Ατσιχώλου και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες καταγραφές μας. Σύμφωνα με έρευνες του Ηλία Γ. Τσουτσάνη, του κλάδου Τσουτσάνη Βασιλείου - Δερβένι (1840), προέρχεται από παταφθορά της γενικής του ονόματος ενός ονομαστού οργανοπαίκτη που έζησε περί τα τέλη της Τουρκοκρατίας στην κεντρική Ελλάδα, του Τζάνη (Γιάννη;). Με επανάληψη της γενικής του ονόματος, του Τζάνη (π.χ. του Τζάνη το σαντούρι κτλ.) και τσου Τζάνη, κατέληξε σε Τσουτζάνη, Τσουτσάνη. Λιγότερο πιθανή είναι η εκδοχή ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη sıçan (αρουραίος). Σε κάθε περίπτωση, συναντάται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Στο Μητρώο αρρένων της Κοινότητος και αλλού αναφέρεται και ως Τσιουτσιάνης, Τσουτσιάνης ή και Τσιουτσάνης.

Mήνυμα

Αν υπάρχουν στοιχεία στη διάθεσή σας (πληροφορίες, έγγραφα, φωτογραφίες και τα λοιπά) ή έχετε να κάνετε διορθώσεις ή επιθυμείτε απόρρητο των προσωπικών σας στοιχείων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου atsicholos@hotmail.com...