Εκλιπόντα δένδρα και κλάδοι
Γονείς
Δεν έχουν καταγραφεί.
Σύζυγος
Δεν έχει καταγραφεί.
Παιδιά
Δεν έχουν καταγραφεί.
  Θέση στο διάγραμμα κλάδου...

Σημειώσεις

Οι γενεαλογικές καταγραφές μας στηρίζονται πρωτίστως στο Μητρώο Αρρένων της Κοινότητος, με εγγραφές από το 1840 έως και το 1950 και σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Γόρτυνος του 19ου αιώνα (1865), καθώς και σε μαρτυρίες συκρινόμενες με ιστορικές πηγές που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον ιστότοπο του χωριού. Υπάρχουν ωστόσο καταγραφές (ή διαγραφές...) υποκείμενες σε συνθήκες που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ατσιχωλίτικου γενεαλογικού δένδρου Ζέρβα, το οποίο εξέλιπε από το χωριό επειδή δεν άφησε άρρενες απογόνους, το επώνυμο ωστόσο επιβίωσε ως προσωνύμιο του Αναστασίου Γ. Παναγοπούλου (1869), ο οποίος ενυμφεύθη την Αντωνία Ζέρβα, την μία από τις δύο γνωστές αδελφές γόνους του εν λόγω δένδρου. Την δεύτερη αδελφή, της οποίας το όνομα αγνοούμε, ενυμφεύθη ο Νικόλαος Π. Παπανικολάου (1863).

Διαφορετική είναι η περίπτωση του γενεαλογικού δένδρου Καλογερόπουλου. Με καταγωγή από το Βλαχόραφτι, το δένδρο αυτό εξέλιπε ως επώνυμο από το χωριό, επειδή δεν άφησε άρρενες απογόνους διαμείνατες ή έχοντες απρόσκοπτη σχέση με τον Ατσίχωλο. Η συμβολή του, ωστόσο, με τις τέσσερις θυγατέρες μέλη του, υπήρξε ζωτική για την επιβίωση των επιλοιπομένων μέσα στον χρόνο (βλ. δένδρα Δρακόπουλου, Σωτηρόπουλου, Κάνιστρα, Τσουτσάνη).

Δύο ακόμη επώνυμα που εξέλιπαν είναι των δένδρων Δημητρακόπουλου και Κουρουνιώτη (μη κταγομένων ωστόσο από χωριό), όχι επειδή δεν άφησαν άρρενες απογόνους (του δεύτερου ζουν στην Αμερική), αλλά διότι έπαψαν να έχουν αδιάλλειπτη σχέση με το χωριό.

Κλάδοι που εξέλιπαν

Κλάδοι που εξέλιπαν ως επώνυμα ή οικογένειες, επειδή δεν άφησαν άρρενες απογόνους ή εγκατέλειψαν το χωριό, κυρίως συζύγων μη καταγομένων από τον Ατσίχωλο:
Θανή Ιωάννη (1864)
Κουστένη Αποστόλου (1889)
Μίκου Αποστόλου (1870)
Μπρικολιά Αθανασίου (1886)
Τόμπρου Αναστασίου (1840)*
Τσιπόκα Παναγιώτη (1887)

* Ο Τόμπρος Αναστάσιος (1840) κατήγετο από το Ελληνικό, αδελφός της Βασιλικής Τόμπρου, συζύγου του Ιωάννη Απ. Λαμπρόπουλου (1855). Δεν εξακριβώσαμε, ωστόσο, αν και ποιά θυγατέρα Ατσιχωλίτη ενυμφεύθη, εγκαταστάθηκε πάντως στο χωριό και απέκτησε υιό, τον Αθανάσιο (1870), εγγεγραμμένον στο Μητρώο Αρρένων της Κοινότητος, η θυγατέρα του οποίου Παναγούλα (1902) παντρεύτηκε Ατσιχωλίτη, τον Αθανάσιο Μ. Μεργούπη (1908).

Άγνωστοι...

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στον Εκλογικό Κατάλογο του Δήμου Γόρτυνος (1865) είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι Ατσιχώλου οι εξής:
Κωστόπουλος Σπυρίδων του Μηχάλη, ετών 38, χαλκεύς
Μπίλιος Τριαντάφυλλος του Ιωάννη, ετών 40, γεωργός
Πουλόπουλος Ιωάννης του Παναγιώτη, ετών 45, χαλκεύς
Δεν διαθέτουμε άλλα στοιχεία περί αυτών, οι οποίοι κατά την σύνταξη του Καταλόγου πιθανόν να βρέθηκαν στο χωριό ως εργαζόμενοι ή φιλοξενούμενοι, ώστε να τους εντάξουμε σε συγκεκριμένο δένδρο ή κλάδο.

Mήνυμα

Αν υπάρχουν στοιχεία στη διάθεσή σας (πληροφορίες, έγγραφα, φωτογραφίες και τα λοιπά) ή έχετε να κάνετε διορθώσεις ή επιθυμείτε απόρρητο των προσωπικών σας στοιχείων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου atsicholos@hotmail.com...