Γενεαλογικό δένδρο Νικολόπουλου
Πρόκειται για συμβατικό γενεαλογικό δένδρο που αντιστοιχεί σε καταγεγραμμένο στον Ατσίχωλο επώνυμο από τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι κλάδοι που εντάσσονται σ' αυτό δεν έχουν κατ' ανάγκη συγγενική σχέση μεταξύ τους. Όπου εξακριβώνεται ή πιθανολογείται τέτοια σχέση, σημειώνεται.
Κλάδοι κατά χρονολογική σειρά
Νικολόπουλου Αναστασίου, Γεωργίου, ‛‛Ροβίτη’’ (1850) 1
Επιλέξτε κλάδο...

Σημειώσεις

Όπως μας πληροφορεί ο δισέγγονος του αρχηγού του κλάδου Γιώργος Π. Νικολόπουλος:

«Στο χωριό υπήρχε η λαθεμένη άποψη ότι ο προπάππος μου Αναστάσης και ο παππούς μου Γιώργης Νικολόπουλος κατάγονταν από τα Ρόβια Ηλείας, γι’ αυτό και είχε το παρώνυμο «Ροβίτης». Η αλήθεια είναι ότι οι ρίζες τής οικογένειάς μου ξεκινάνε από το χωριό Άγιος Σώστης τού Δήμου Οιχαλίας της Μεσσηνίας. Είναι ένα ορεινό χωριό στα σύνορα τού νομού Μεσσηνίας με τους νομούς Αρκαδίας και Ηλείας.

Ο παλαιότερος γνωστός πρόγονος, «γενάρχης», είναι ο Γιωργάκης Κοκκολός. Δεν είναι γνωστό αν αυτό είναι το επώνυμό του ή το παρώνυμό του. Επίσης δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έζησε. Υπολογίζοντας με βάση τους απογόνους του, περισσότερο από 200 χρόνια πριν. Τα παιδιά του πήραν το επώνυμο Γεωργακόπουλος (παιδιά τού Γιωργάκη). Τα εγγόνια του πήραν το επώνυμό τους από το όνομα του πατέρα τους, δηλαδή τα παιδιά τού Νικόλα και του Νικολού ονομάστηκαν Νικολόπουλοι και τα παιδιά τού Γιάννη ονομάστηκαν Γιαννόπουλοι.

Ο παππούς μου Γιώργης Νικολόπουλος ήταν δισέγγονος του «γενάρχη» Γιωργάκη Κοκκολού. Γεννήθηκε το 1878 στον Άγιο Σώστη και γονείς του ήταν ο Αναστάσιος Νικολόπουλος και η Αικατερίνη Δημητρακοπούλου από το χωριό Σκληρού Μεσσηνίας. Σε πρώτο γάμο παντρεύτηκε τη Δήμητρα Μουχτούρη, που έμενε στην Καρύταινα (καταγόταν από τον Άγιο Σώστη). Απέκτησαν ένα γιό τον Νικόλα. Μετά τον θάνατό τής συζύγου του ήρθε σε δεύτερο γάμο με γυναίκα από το Βλαχόραφτι, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με την οποία δεν απέκτησε παιδιά. Στη συνέχεια, μετά τον θάνατο της δεύτερης γυναίκας του, παντρεύτηκε τη γιαγιά μου Γιαννούλα Σωτηροπούλου από τον Ατσίχωλο, όπου και εγκαταστάθηκαν.

Σύμφωνα με αφηγήσεις τών θείων μου, αδελφών, αλλά και εξαδέλφων τού πατέρα μου, ο παππούς μου είχε αποπειραθεί να μεταναστεύσει στην Αμερική. Με ομάδα συγχωριανών του έφτασε στον Πειραιά, όπου αυτός και κάποιοι άλλοι από την ομάδα αρρώστησαν και για καλή τους τύχη δεν έφυγαν. Στο πλοίο κατάφεραν να μπουν μόνο τέσσερις από την ομάδα. Αυτοί όμως ήταν οι άτυχοι, γιατί πνίγηκαν στο ναυάγιο του «Τιτανικού». Σήμερα στον Άγιο Σώστη, εκτός από το μνημείο πεσόντων στους πολέμους, υπάρχει και το μνημείο αυτών των τεσσάρων νεκρών στο ναυάγιο του Τιτανικού».

Mήνυμα

Αν υπάρχουν στοιχεία στη διάθεσή σας (πληροφορίες, έγγραφα, φωτογραφίες και τα λοιπά) ή έχετε να κάνετε διορθώσεις ή επιθυμείτε απόρρητο των προσωπικών σας στοιχείων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου atsicholos@hotmail.com...