.
Του Αγίου Αθανασίου 2015

2 Μαΐου 2015, στον Ατσίχωλο, την επομένη της Πρωτομαγιάς. Με ανοιξιάτικο καιρό, με τη φύση ντυμένη τα γιορτινά της, οι Ατσιχωλίτες γιόρτασαν εφέτος τον Πολιούχο Άγιό τους, τον Μέγα Αθανάσιο, Eπίσκοπο Αλεξανδρείας και Πατέρα της Εκκλησίας. Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, μέσα στο οποίο συνέπεσε εφέτος η γιορτή, συνέβαλλε στην προσέλευση πολλών συμπατριωτών στο χωριό, δίνοντας έτσι τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας. Ο απαστράπτων από καθαριότητα και καταστόλιστος με άνθη και δάφνες Ναός, τα σημαιάκια να κυματίζουν και το ιστορικό λάβαρο του Συλλόγου σε περίοπτη θέση, υποδέχονταν τους προσκυνητές, προδιαθέτοντάς τους για μια ημέρα χαράς, συναδέλφωσης και αισιοδοξίας.

Την παραμονή έγινε εσπερινός κατά τα καθιερωμένα, από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο και τον Πατέρα Ελπιδοφόρο. Ανήμερα της γιορτής, οι Ατσιχωλίτες είχαμε τη χαρά, για πρώτη φορά, να υποδεχθούμε στο χωριό τον άξιο ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιερεμία, ο οποίος τέλεσε ο ίδιος την θεία λειτουργία, ενώ στο ψαλτήρι, πρωτοψάλτης ήταν ο πρωτοσύγκελος Πατήρ Ιάκωβος συνοδευόμενος από τους Θανάση Σαφλαγιούρα και Ιωάννη Τσιάπα. Όντως η αρχιερατική αυτή θεία λειτουργία ήταν πραγματική μυσταγωγία. Το μεστό, εμπνευσμένο και κατανοητό όπως πάντοτε κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος εξήγησε τη σημασία της γιορτής και τη συνεισφορά του Αγίου στην Ορθοδοξία μας, έναντι της αιρέσεως του Αρίου, άγγιξε ψυχικά όλους.  Χαρακτηριστικό όμως και εντυπωσιακό αυτό που είπε, τελειώνοντας, ότι όταν δεν έχουμε ιερωμένο για τις όποιες ανάγκες μας να το λέμε στον ίδιο και θα έρχεται απλός παπάς να μας λειτουργήσει. Τότε κατασυγκινημένο και ενθουσιασμένο το κατάμεστο πλήρωμα της εκκλησίας φώναξε, αυθόρμητα, το «Αξιος» στον Σεβασμιώτατο. 

Το μεσημέρι στο Εντευκτήριο του Συλλόγου και στην πλατεία δόθηκε προγραμματισμένο γεύμα, όπου παρακάθισαν όλοι οι πανηγυριστές. Ακολούθησε χορός και καλή παρέα των συμπατριωτών, μέχρι αργά το απόγευμα. Τον Σύλλογο εκπροσώπησε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Ηλία Καψιμάλη. Άρτους πρόσφεραν ο Σύλλογος, οι οικογένειες Ανδρέα και Πανταζή Τσουτσάνη, Βασιλική και Βούλα Μπερτζελέτου. Ο Σύλλογος εκφράζει τα συγχαρητήριά του σε όλους όσους εργάσθηκαν για την επιτυχία της Εορτής. Ήταν όλα άψογα. Και του χρόνου…

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *