Κομμουνιστές! Η είδηση πέρασε στα ψιλά και γρήγορα. «Είναι πολύ νωρίς να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το αν ο κορονοϊός προήλθε από την Κίνα», ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - ΠΟΥ.
«Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι, για τον τόπο που γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας», επεσήμανε ο διευθυντής σε Θέματα Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης τού ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Οι Δυτικοί είχαν φαγωθεί να πάνε ειδικοί τού ΠΟΥ στην Κίνα να ερευνήσουν πώς ξεκίνησε ο κορονοϊός, από τη Γιουχάν. Όχι αν, πώς, το είχαν και το έχουν δεδομένο. Ο ΠΟΥ όμως, που εν τέλει πήγε στην Κίνα και που σε όλη τη διάρκεια τής πανδημίας έχει δείξει μια εξαιρετική σύνεση και ευθύνη, αντίθετα με τις κυβερνήσεις τών χωρών μελών του (υπενθυμίζουμε τή συμπεριφορά τών ΗΠΑ τού Τραμπ απέναντί του), δεν το έχει δεδομένο.
Είναι νωρίς, όπως τονίστηκε, να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και δεν θα προκαταλάβουμε εμείς το τελικό συμπέρασμα τού ΠΟΥ. Ποιοί είμαστε άλλωστε. Συμφωνούμε δε, κατ' αρχήν, ότι όλα δείχνουν πώς ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα. Αλλά μπορούμε να θέσουμε ένα ερώτημα. Πώς, από επιδημία (τοπική), μετατράπηκε σε πανδημία. Ερώτημα που χαλάει τό δυτικό «αφήγημα» και ανασύρει τόν ρόλο τής «πολιτισμένης» (έναντι τής Κίνας) Ευρώπης.
Αν ανατρέξετε στην ειδησεογραφία τής περασμένης Άνοιξης, θα βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία. Η Μογγολία έκλεισε αμέσως τα σύνορα με την γειτονική Κίνα, ο ιός ωστόσο εισήλθε στη χώρα με ασθενή μηδέν έναν Γάλλο υπήκοο, που έφτασε από τη Γαλλία μέσω Μόσχας, το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στη Μογγολία. Άλλοι ασθενείς μηδέν, που εν τέλει θα μετρούνταν σε εκατοντάδες ή χιλιάδες, μετέφεραν τον ιό στη Νότια Αφρική από χειμερινό θέρετρο τής Ιταλίας, στη νότια Αμερική από τη Λομβαρδία, στο Μπαγκλαντές, στη Νιγηρία και στην Ιορδανία πάλι από την Ιταλία, στον Παναμά ο ασθενής μηδέν ταξίδεψε από την Ισπανία...
Η ταχεία εξάπλωση τού κορονοϊού «από την Κίνα», εκτός από τον ΠΟΥ, συνέγειρε τότε και άλλους «οργανισμούς», που ενδιαφέρονται για την κοινωνική και η ιδεολογική μας «υγεία». Τηρουμένων τών αναλογιών, είχε συμβεί και με το Έιτζ, όταν κοντά στα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη από τον ρετροϊό, επεστράτευσαν (εδώ με επικεφαλής την Εκκλησία) ξεχασμένα στερεότυπα, για να περιορίσουν μια κάποια σεξουαλική απελευθέρωση που είχε εκδηλωθεί τις δύο - τρεις προηγούμενες δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά τώρα την «υγεία» τού δυτικού κόσμου, οι New York Times, την περασμένη Άνοιξη, υπερβαίνοντας τήν ιδεολογία τους, κατάφεραν να τό συνοψίσουν ως εξής. «Καθώς η Κίνα αναδύεται ως οικονομική και στρατιωτική δύναμη, προκαλώντας ανησυχία στους γείτονές της στην Ασία και στους ανταγωνιστές της στη Δύση, ο κορονοϊός τροφοδοτεί μια λανθάνουσα μισαλλοδοξία εναντίον τών Κινέζων Σε τί έγκειται αυτή η μισαλλοδοξία δεν χρειάζεται να τό αναλύσουμε, πρωτίστως ως μισαλλοδοξία είναι ιδεολογική. Το πορτραίτο τού Μάο είναι ακόμα κρεμασμένο με σταθερό καρφί στους κινεζικούς τοίχους...
Είναι όμως και «μισαλλοδοξία» ανταγωνιστική, καθ' ότι η «συντρόφισσα» Κίνα λοξοδρομεί στον καπιταλισμό! Η Ελλάδα τής καπιταλιστικής «κανονικότητας» δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω στις αναλύσεις. Το (νεο)φιλελεύθερο Protagon.gr είχε δημοσιεύσει τότε, παρασυρόμενο από το εαρινό success story, ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί οι ιοί μάς έρχονται σχεδόν πάντοτε από την Ασία και την Ανατολή». Λόγος πρώτος, «ο εξαιρετικός ρυθμός ανάπτυξης τής ασιατικής ηπείρου», της Κίνας πρώτης. Λόγος δεύτερος, «η διατήρηση και συνέχιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η προτίμηση τών πολιτών ...στις λαϊκές αγορές».
Κοντά λοιπόν στα άλλα μέτρα που θα λάβουμε, εμείς οι Δυτικοί, κατά του ανατολικοφερμένου ιού, θα περιορίσουμε τήν ανάπτυξη τής ασιατικής ηπείρου, θα εξαφανίσουμε κάθε παραδοσιακή οικονομική της δραστηριότητα και θα μετατρέψουμε τις λαϊκές αγορές της σε πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες! Εξαπλώνοντας παντού τον δυτικό ...ιό, του παγκόσμιου καπιταλισμού! Αν καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε από τη Γιουχάν. Και αν όχι, πάλι κάπου θα βρούμε να κρυφτούμε...