Δεν είναι γαλαζοαίματοι ούτε πορφυρογέννητοι, στις φλέβες τους τρέχει «πράσινο» αίμα!
Τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία στη διάρκεια τών μνημονίων είχε πρωτοστατήσει στην εγκαθίδρυση αρνητικών στερεοτύπων εις βάρος τής Ελλάδας, έκανε μια απολύτως κυνική τοποθέτηση, ίδιον μάλλον τής οικογενειακής ιδιοσυγκρασίας.
"Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα (που θα πάρουμε από το πακέτο τών 750 δισ. ευρώ)... Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος τών χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη τής πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια τής Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και οι κάτοικοί της θα πρέπει πλέον να βρουν κάτι άλλο να κάνουν... Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες». Έτσι, ακριβώς!
Ήρθε όμως η ώρα και τής νότιας Ελλάδας και δή τής κεντρικής Πελοποννήσου, στην καρδιά της. Στο Μαίναλο και στο Λύκαιον Όρος! Και αν δεν είναι γερμανικές εταιρείες, θα είναι γαλλικές όπως ακούμε. Αν ανοίξει κανείς την ιστοσελίδα τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, τα οποία αν τελικά εγκριθούν θα αλλάξουν κατά πολύ το περιβάλλον τής περιοχής όπως το ξέραμε.
Μεταξύ Στεμνίτσας, Χρυσοβιτσίου και Λυκοχίων σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο άμεσο μέλλον 54 τεράστιες ανεμογεννήτριες! Τοπικοί φορείς έχουν ήδη αντιληφθεί τί πρόκειται να συμβεί και είναι έτοιμοι να αντιδράσουνι*. Κρίσιμη είναι και η αντίδραση τών τοπικών αρχών. Απόψεις αδιαφορίας είναι ύποπτες. Και αν είναι από άγνοια ή αφελείς, αυτοί που τις εκφέρουν είναι ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για τοπικοί άρχοντες...
Οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα στη χώρα καλύπτουν ήδη το μισό (49,78%) τού «στόχου» (7.050 MW). Το μεγαλύτερο μέρος αυτών (37,04%, 1.702 ανεμογεννήτριες) βρίσκεται σε περιοχές εκτός NATURA. To Μαίναλο είναι εντός NATURA! Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκκρεμούν 5.514 αιτήσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι μισές απ' αυτές αν ικανοποιηθούν υπερκαλύπτεται ο «εθνικός στόχος» τού 2030!
Γιατί πρέπει αυτές να εγκατασταθούν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές; Και εν προκειμένω, στις καμένες περιοχές τού Μαινάλου, των οποίων η προστασία, βάσει τού άρθρου 24 τού Συντάγματος, «αποτελεί υποχρέωση τού κράτους και δικαίωμα τού καθενός. Για τη διαφύλαξή τους το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο τής αρχής τής αειφορίας».
Το «δικαίωμα τού καθενός», δηλαδή η λαϊκή κυριαρχία στους φυσικούς του πόρους, έχει αναγνωρισθεί και με αποφάσεις τής Γενικής Συνέλευσης τού ΟΗΕ. Η Απόφαση για την Διαρκή Κυριαρχία επί τών Φυσικών Πόρων στο σημείο 1 ορίζει. «Το δικαίωμα τών λαών και των εθνών για διαρκή κυριαρχία επί τού φυσικού πλούτου και των φυσικών πόρων πρέπει να ασκείται προς το συμφέρον τής εθνικής ανάπτυξης και τής ευημερίας τού λαού».
Ποιοί είναι στον τόπο μας που έχουν «συμφέρον» και «ευημερούν», πρωτίστως, από την εκμετάλλευση τών ΑΠΕ; Οι μεσάζοντες! Είναι συνήθως γραφεία (μπορεί να είναι και υπουργεία...) που χρησιμοποιούν διασυνδέσεις (τοπικούς άρχοντες, υπηρεσίες, αξιωματούχους), ώστε να προωθήσουν τήν έκδοση άδειας και να καθοριστεί το ύψος τής επιδότησης. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία είναι ιδανική για να ευδοκιμήσουν οι μίζες και να χαθούν πόροι για τον τόπο. Αν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συγκάλυψη, η άδεια πουλιέται σε εταιρείες τού εξωτερικού. Γερμανικές ή γαλλικές!
Η παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτριες είναι μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, παρά το τεράστιο κόστος εγκατάστασης. Σε περιοχές «φιλέτα», η απόσβεση γίνεται εντός τριών (3) ετών, το πολύ... Τέτοια περιοχή είναι ήδη η ανατολική Πελοπόννησος. Και τώρα η κεντρική, το Μαίναλο και το Λύκαιον Όρος!
* Με πρωτοβουλία τής ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν. Σ. Επ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Iανουαρίου 2021 το βράδυ τηλεδιάσκεψη τοπικών φορέων προκειμένου να συντονίσουν τήν αντίδρασή τους. Βλ. λεπτομέρειες στο ArcadiaPortal.gr...