Επιστρέφουν με σκυμμένο το κεφάλι...

Διαβάζουμε σήμερα στην Efsyn.gr ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν και πάλι, στην πράξη, τη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Επιστρέφουν ...με σκυμμένο το κεφάλι, διαβάσαμε κάπου αλλού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άραγε τί θα κάνει;

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη πράξη του Νίκου Δένδια, ως υπουργού Εξωτερικών, ήταν να αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον επίδοξο σφετεριστή Γκουαϊδό, που αυτοαναγορεύηκε πρόεδρος της χώρας. Ο Χουάν Γκουαϊδό, ενεργούμενο του Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, προσπάθησε δυο φορές ανεπιτυχώς, με τη βοήθεια των Η.Π.Α. αλλά και άλλων δεξιών κυβερνήσεων της περιοχής, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία.

Δυστυχώς η ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας την οδήγησε στο φοβερό ολίσθημα, να ταχθεί δηλαδή ανοιχτά, η κυβέρνηση της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, υπέρ κάποιου που όχι μόνο προσπάθησε να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας του. Τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές από τα 9.000.000 ψηφοφόρους τον ψήφισαν, με την παρουσία μάλιστα διεθνών παρατηρητών, περίπου 6.000.000, αλλά κάλεσε και τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, αλλά και των Η.Π.Α να παρέμβουν στρατιωτικά αδιαφορώντας για το αίμα που θα χυνόταν στην περίπτωση εμφυλίου.

Μετά όμως από τη δεύτερη αποτυχία του Γκουαϊδό να καταλάβει την εξουσία, πρώτη η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ταχθεί εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη χώρα αυτή. Aλλά και ο Τραμπ, όταν διαπίστωσε ότι ο λαός και ο στρατός της Βενεζουέλας παρέμεναν πιστοί στη νόμιμη κυβέρνηση, παρά το εμπάργκο που είχε επιβάλει εναντίον της, αναγκάστηκε να αρχίσει επαφές με την κυβέρνηση της χώρας αυτής. Τώρα έχουμε ...ολική επαναφορά, τουλάχιστον από πλευράς Ευρωπαίων, πλην των...μένουμε Ευρώπη της Ελλάδας.

Τί λέει, λοιπόν, τώρα η Ν.Δ που με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της οδήγησε τη χώρα σ' αυτό το φιάσκο; Παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά μιας χώρας που βρίσκεται στο άλλο ημισφαίριο, χιλιάδες μίλια μακριά, χωρίς να μας έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Για ποιο λόγο να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και ενδεχομένως τη δικαιολογημένη εχθρότητα της κυβέρνησης και του λαού της Βενεζουέλας που μέχρι τώρα οι σχέσεις μας ήταν φιλικές; Δε χρειαζόμαστε άραγε τη συμπαράστασή τους στον Ο.Η.Ε όταν συζητούνται θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα; Τόσο πολύ τους τύφλωσε η ιδεοληψία τους εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας αυτής;

Δεν υπάρχουν άραγε άλλα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη χώρα μας. όπως η εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον μας και η έμπρακτη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημακρατίας στη δική της Α.Ο.Ζ., αλλά και των δικών μας στο Αιγαίο, καθώς επίσης και η κατά καιρούς αλλά και η πρόσφατη στάση της αλβανικής κυβέρνησης εναντίον της Ελληνικής μειονότητας, ώστε ν αποτελέσουν τα θέματα αυτά προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης; Και ευτυχώς που έκλεισε με επιτυχία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας που μας ταλάνιζε δεκαετίες και δε θ' αλωνίζουν του τούρκικα αεροπλάνα πάνω από τη Λάρισα.

Δε γίνεται λοιπόν να κάνεις πολιτική με βάση τα προεκλογικά ψέματα και την προπαγάνδα ούτε φυσικά με επικοινωνιακά τεχνάσματα και ιδεοληψίες. Και βέβαια δεν γίνεται να κάνεις πολιτική και μάλιστα εξωτερική με υστερίες τύπου Άδωνη και Βούλτεψη, γιατί αυτός που θα την πληρώσει στο τέλος θα είναι η χώρα και ο ελληνικός λαός, κάτι που όμως ,όπως προκύπτει από την πολύχρονη άσκηση της εξουσίας από τους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά και από τα πρώτα δείγματα της τωρινής διακυβέρνησής τους, δεν φαίνεται, δυστυχώς, να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
9 Σεπτεμβρίου 2019
Επεξεργασία