Μια πόλη με ιστορία και πολιτισμικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Σήμερα, τα περίφημα Χρωματουργεία Τριπόλεως μάς διασκεδάζουν ως κινηματόγραφος και το χασίς που παρήγετο έχει πολιτικές επιδράσεις...
Έκατό χρόνια πριν, η Τρίπολη, πρωτεύουσα τού Νομού Αρκαδίας και ιστορική πρωτεύουσα τού Μοριά, είχε 14.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Οδηγό Ιγγλέση, εκδόσεως τού 1921. «Η Τρίπολις, κοινώς Τριπολιτσά, έχει καλάς οικοδομάς, ναούς μαρμαρίνους, πλατείας, θέατρον, αγοράν, φιλαρμονικήν, ηλεκτρικόν φωτισμόν και Μουσείον εν Τεγέα. Μετά τών Αθηνών, διά Ναυπλίου, Άργους, Κορίνθου, επίσης δε και με τας Καλάμας, συνδέεται διά τού σιδηροδρόμου Πειραιώς - Καλαμών. Με την Σπάρτην και τους λοιπούς δήμους τού νομού συγκοινωνεί δι’ αυτοκινήτων, αμαξών και βατών δρόμων».
Ήδη την περίοδο τής Τουρκοκρατίας στην Τρίπολη υπήρχε αναπτυγμένη βιοτεχνία παραγωγής μεταξωτών. Επίσης την περίοδο εκείνη είχαν αναπτυχθεί οικοτεχνίες, κυρίως για την παραγωγή νημάτων, ενδυμάτων, στρώσης υποζυγίων, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσίαζε ο κλάδος τής υφαντουργίας και της σαπωνοποιίας.
Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπήρχαν στην Τρίπολη, εκατό χρόνια πριν, δραστηριοποιούνταν κυρίως στους κλάδους τού καπνού, της αλευροποιίας, των ζυμαρικών, της βυρσοδεψίας, των χημικών προϊόντων, της παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων (φανελοποιία, καλτσοπλεκτική, ασπρορούχων κτλ.), της υφαντουργίας, της σαπωνοποιίας, της οινοποιίας και του χασίς!
Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελούν οι βιομηχανίες χρωματουργίας και χημικών προϊόντων που είχαν αναπτυχθεί στην Τρίπολη. Σ' αυτές εξέχουσα θέση κατείχε η μονάδα χημικών προϊόντων Λουκαΐτη Η. Ι. & ΣΙΑ. Ιδρύθηκε το 1890 από τον Ιωάννη Λουκαΐτη και παρήγαγε χρώματα για μάλλινα, βαμβακερά και λινά υφάσματα, καθώς και σαπούνι. Η εταιρεία συνεχίζει τή δραστηριότητά της και σήμερα, καλύπτοντας εκτός από την ελληνική παραγωγή και αρκετές ξένες αγορές, με την επωνυμία Χρωματουργεία Τριπόλεως ΑΒΕΕ και έδρα το Κάστρο τής Βοιωτίας! Στην Τρίπολη, σε νέο κτίριο μέρους τού παλιού χρωματουργείου, στη συμβολή τών οδών Δημητρακοπούλου και 28ης Οκτωβρίου, στεγάζεται σήμερα το πολυσινεμά Cineville (μάς είχε λείψει...).
Μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε μόνο στην Τρίπολη, ήταν αυτή τής καλλιέργειας και επεξεργασίας χασίς για εμπορικούς σκοπούς. Το 1921 λειτουργούσαν στην πόλη τρεις τέτοιες μονάδες, τού Β. Βαφειόπουλου, στη γωνία τών οδών Σπετσεροπούλου και Νικηταρά, του Π. Καρακάλου και Γ. Κωτσάκη. Μονάδες που απασχολούσαν το 1921 περί τους εξήντα εργαζόμενους. Ήδη το 1904 η παραγωγή χασίς στην περιοχή έφθανε τις 5.000.000 οκάδες αποφέροντας ποσό άνω των 5.000.000 δραχμών στους καλλιεργητές...
Οι Τριπολιτσιώτες σήμερα μπορεί να μην καλλιεργούμε χασίς, οι ιθύνοντες τής πόλης από πολλά χρόνια τώρα μάς έχουν μπαφιάσει με τον μπάφο τής τοπικής ανάπτυξης!