Καλά, δεν τού φέρνει κάπως, ο Μαρξ τού Αγιοβασίλη; Πολλοί ίσως θ' αναρωτιούνται, αν η Πρωτοχρονιά ή τα Χριστούγεννα, όπως και άλλες γιορτές τού χρόνου, λένε κάτι στους αριστερούς και τους κομμουνιστές.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά να τούς απαντήσουμε με ένα «ατράνταχτο» επιχείρημα. Την Πρωτοχρονιά τη γιόρταζαν στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, γιατί να μην τη γιορτάζουν οι ανά τον «ελεύθερο κόσμο» σύντροφοι, που δεν είναι και τόσο «δογματικοί»...
Με προσαρμογές, που αντιστοιχούσαν στις διαφορετικές «φάσεις» τής σοβιετικής κοινωνίας, γιόρταζαν και εκεί την Πρωτοχρονιά. Μια πρώτη απόφαση τού Συμβουλίου τών Λαϊκών Επιτροπών, στις 24ης Ιανουαρίου 1918, ήταν η τότε Ρωσική Ομοσπονδία να υιοθετήσει το γρηγοριανό ημερολόγιο και το Νέο Έτος όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ τα μετεπαναστατικά χρόνια, παρά τη μεγάλη πείνα και τις φοβερές καταστροφές από τον πόλεμο, διοργανώθηκαν χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά σε μεγάλες ρωσικές πόλεις.
Η παράδοση θέλει τον ίδιο τον Λένιν να είναι λάτρης τού χριστουγεννιάτικου δέντρου (θα σας γελάσουμε, αν το έλεγε έτσι...). Ακόμη και τη νύχτα τής 31ης Δεκεμβρίου 1923, όταν ο Βλαντιμίρ Ίλιτς ήταν βαριά άρρωστος με τρεις εβδομάδες ζωής, η Ναντέζντα Κρούπσκαγια κανόνισε να στολιστεί το παραδοσιακό δέντρο. Η ιστορία, πώς ο Λένιν πήγε με δώρα για τα παιδιά στο Σοκόλνικι, στη Δασική Σχολή, όπου είχε στολιστεί το δέντρο, έγινε αγαπημένο θέμα τών καλλιτεχνών και των συγγραφέων στην ΕΣΣΔ.
Το 1929, εκδόθηκε διάταγμα τού Συμβουλίου τών Λαϊκών Επιτρόπων που ανακάλεσε όλες τις διακοπές, εκτός από τής 7ης Νοεμβρίου (ημέρα που ξέσπασε η επανάσταση) και την 1η Μαΐου. Τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος έγιναν συνήθεις εργάσιμες ημέρες. Αλλά το 1935, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να επαναλάβει τόν εορτασμό τού Νέου Έτους στην ΕΣΣΔ. Επίσης, το 1935, η Pravda δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ας στολίσουμε ένα καλό χριστουγεννιάτικο δέντρο για το Νέο Έτος Το πρώτο δέντρο σε επίσημο κτίριο στολίστηκε εκείνη την Πρωτοχρονιά στο Ανάκτορο τών Πιονέρων στο Χάρκοβο. Από το 1947 η Πρωτοχρονιά έγινε πάλι επίσημη αργία.
Βέβαια, αντί για τον δυτικού τύπου Αγιοβασίλη, τον Santa Claus, επιλέχθηκε ο Ded Moroz, προερχόμενος από τη σλαβική λαϊκή παράδοση με διαφορετικά ρούχα και μάλλον λίγο ψηλότερος! Πάντως και αυτός φέρνει δώρα στα παιδιά, εμφανίζεται λίγο πριν το Νέο Έτος και βάζει τα δώρα κάτω από το δέντρο. Δέντρο που στη κορυφή του έφερε φυσικά ένα κόκκινο, σοβιετικό αστέρι...