Μεταξύ CEO...

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ψέγουν τήν «Αυγή», φανταζόμαστε και τον «Ριζοσπάστη», που δεν προβάλλουν στην πρώτη σελίδα τους «ειδήσεις» που τελευταία αποτελούν «αιχμή» τής κυβερνητικής προπαγάνδας. Για τις εθελόντριες νοσηλεύτριες που ανηφορίζουν στη Θεσσαλονίκη ή το ανύπαρκτο ακόμα εμβόλιο κατά τού κορονοϊού.

Αν δεν αμυνθούν η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» και δύο - τρία έντυπα που μάς έχουν απομείνει απέναντι στην αποπροσανατολιστική επικοινωνιακή καταιγίδα τής κυβέρνησης, έστω, εξ εύλογου ανάγκης, υπερβάλλοντας, ποιός θα το κάνει; Και όσον αφορά το πρώτο γράψαμε ήδη (βλ. Εθελοντισμός και εθελοτυφλία...). Καθώς και για το δεύτερο και τις «γραφικές παρα­στάσεις» που δίνει ο κύριος Κικίλιας γι' αυτό (βλ. Η Pfizer στη ζωή μας, Μια γραφική κυβέρνηση...). Σήμερα ο κύριος Πιερρακάκης επιμένει. «Με SMS τα ραντεβού για εμβολιασμό Ας ματαιώσουν πρώτα τα ραντεβού που μάς έκλεισαν με τον θάνατο και μετά βλέπουμε...

Προχτές, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατακεραύνωσε όσους εκφράζουν τούς προβληματισμούς τους για την «επείγουσα» όπως ζήτησε η εταιρεία (Pfizer) έγκριση τού περί­φημου εμβολίου και την ακατάσχετη «ειδησεο­γραφία" γύρω από αυτό, η οποία φυσικά σκοπό έχει να καλύψει τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις τής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση τής πανδημίας. Γιατί, αλλιώς, ποιός δεν θέλει να βρεθεί ένα τέτοιο εμβόλιο; Να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, να γλιτώσουμε από τον εφιάλτη τού κορονοϊού. Και να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με τον άλλο, ιστορικό πολιτικό εφιάλτη, που ξαναζούμε! Ο νοών νοείτω.

Η συζήτηση όμως γύρω από το εμβόλιο για τον COVID-19 έχει και άλλη διάσταση. Μην ξεχνάμε πως πριν μερικά χρόνια ο κύριος Αβραμόπουλος, υπουργός Υγείας τότε, τής Νέας Δημοκρατίας φυσικά, παρήγγειλε 8.000.000 εμβόλια για τον Η1Ν1 και εν τέλει παραλάβαμε 16.000.000! Για το πρώτο νούμερο τουλάχιστον, προφανώς μετά από υπόδειξη κάποιου επιστημονικού συμβούλου, που και σήμερα συμβουλεύει τήν κυβέρνηση...

Η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης ως γνωστόν θεωρούν τη χώρα ...εταιρεία. Ο πρωθυπουργός είναι ο CEO της! «Διευθύνων Σύμβουλος» ελληνιστί, ο oποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον CEO τής Pfizer να μιλήσουν για τη «δουλειά». Προς επιστέγασμα, ακολούθησε τηλεφώνημα στον CEO τής Pfizer S.A. από την Πρόεδρο τού «Διοικητικού Συμβουλίου» τής εταιρείας Hellas Α.Ε., «ανεύθυνη» βέβαια κατά (το Σύνταγμα και) την πρακτική τών ανωνύμων εταιρειών (αν οι δύο ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται στο ίδιο πρόσωπο, όπως συμβαίνει στις ανώνυμες δικτατορικές εταιρείες). Η Hellas Α.Ε. έχει κατ' επανάληψη χρεοκοπήσει, αυτό ποσώς ενδιαφέρει τη «διοίκηση τής εταιρείας», ας είναι καλά η εκμετάλλευση και ο εθελοντισμός τών εργαζομένων της.

Για να μην τα πολυλογούμε εμείς, ας δώσουμε τον λόγο στην Efsyn.gr να μάς μιλήσει για την οικονομική διάσταση όλης αυτής τής συζήτησης, στην οποία βεβαίως πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις «μίζες» τών εμπλεκομένων...

ΤΡ.

Καθώς οι φαρμακευτικοί κολοσσοί τού πλανήτη ανακοινώνουν διθυραμβικά ο ένας μετά τον άλλο τις τελευταίες εβδομάδες την τεράστια «αποτελεσματικότητα» τών υπό δοκιμή εμβολίων τους, που μόλις πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν, ενδιαφέρον έχει να γνωρίζουμε τί περίπου θα πληρώσουμε γι’ αυτά.

Από ό,τι φαίνεται, η τεράστια πριμοδότηση που οι κυβερνήσεις προσέφεραν απλόχερα στις ιδιωτικές εταιρείες φαρμάκων τους προηγούμενους μήνες ουδόλως συγκίνησε τις διοικήσεις και τους μεγαλομετόχους τους. Κρατικές προπαραγγελίες αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, παροχή δωρεάν τεχνολογίας που αναπτύχθηκε με χρήματα φορολογουμένων από κρατικά πανεπιστήμια, κεφαλαιακές ενέσεις με κρατικά κονδύλια δεν θα εμποδίσουν την κυκλοφορία πανάκριβων σκευασμάτων που τα επόμενα χρόνια θα απομυζούν συνεχώς ασθενείς και κρατικά συστήματα υγείας.

Μέχρις στιγμής, οι τιμές τών εμβολίων, όπως αυτές διαπιστώνονται από τις παραγγελίες και τις ανακοινώσεις τών εταιρειών, εμφανίζουν τεράστιες διαφορές, τροφοδοτώντας σκεπτικισμό για το ποιό είναι το πραγματικό κόστος τών σκευασμάτων και ποιά τα περιθώρια κέρδους τών εταιρειών. Η αμερικανική Μoderna θα χρεώσει «χαριστικά» στη διάρκεια τής πανδημίας 32 - 37 δολάρια τη δόση, με κάποιο «σκόντο» για μεγάλες παραγγελίες.

Οι Pfizer - BioNTech πωλούν χαμηλότερα, στα 19,5 δολάρια τη δόση, ενώ η Johnson & Johnson ζητά 10 δολάρια για τη μία μόνο δόση που απαιτεί τό δικό της υπό δοκιμή εμβόλιο. Τέλος, η AstraZeneca, που αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρεώνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο 3 - 5 δολάρια, απαρνούμενη το κέρδος της, αλλά μόνο έως τον επόμενο Ιούλιο. Για τη συνέχεια, η βρετανική εταιρεία και οι υπόλοιπες φαρμακοβιομηχανίες έχουν διαμηνύσει πως τις τιμές τών εμβολίων θα καθορίσει η ελεύθερη αγορά ή μάλλον καλύτερα το μονοπώλιο που θα προκύψει από την πατέντα τους...

Ένα νέο Ελντοράντο αναδύεται ή μήπως είναι ιδέα μας;

Πηγή Efsyn.gr, Εμβόλια, πόσο θα πάει το μάρμαρο;
22 Νοεμβρίου 2020
Επεξεργασία