H Pfizer στη ζωή μας...

Δεν εκπλήσσει η τελευταία ομοβροντία από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για το εμβόλιο τής Pfizer κατά τού κορονοϊού. Κάπου μάλιστα είδαμε να ψέγουν την «Αυγή», φανταζόμαστε και τον «Ριζοσπάστη», που δεν είχαν τήν «είδηση» στην πρώτη σελίδα τους!

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως η «διασπορά» μιάς τέτοιας «είδησης», με "οδηγία» τού Μαξίμου προφανώς, έχει αλλότριο σκοπό και όχι  την ακριβή πληροφόρηση τού έγκλειστου από τον κορονοϊό πληθυσμού. Μαζί με τις τυμπανοκρουσίες για την εκλογή τού «φίλου Δημοκρατικού» Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου τών ΗΠΑ, στάχτη στα μάτια μας, για να θολώσουν οι ευθύνες τής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τής πανδημίας...

Πέρα λοιπόν από το ότι πληροφορηθήκαμε, στα καλά καθούμενα (ενώ δηλαδή μέχρι χθες δεν είχαμε ακούσει κουβέντα...), πως «Η αποτελεσματικότητα τού εμβολίου τής Pfizer είναι άνω τού 90%», δεν έλειψαν και ειδήσεις τού τύπου «Το εμβόλιο τής Pfizer απογειώνει τις αγορές. Το deal τής Pfizer με την Ευρωπαϊκή Ένωση...». Η υγεία τού λαού και τών λαών τής γης στο χρηματιστήριο «αξιών» τού καπιταλισμού!

Και τί τύχη, ένας ομογενής μας ονόματι Μπουρλά, φωτογραφιζόμενος εδώ με τον πρωθυπουργό μας, επικεφαλής (CEO!) τής Pfizer! Το «ελληνικό αφήγημα» το τσαλακώνει λίγο «το ζευγάρι τών Τούρκων ερευνητών (που είναι) πίσω από το εμβόλιο τής Pfizer»...

Εμείς ειδικοί δεν είμαστε, γι' αυτό ψάξαμε να βρούμε μια λογική και μετρημένη παρουσίαση τής «είδησης». Και ευτυχώς τή βρήκαμε στο κρατικό πρακτορείο, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ώστε να μην κατηγορηθούμε για fake news. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε πως η Ισαμπέλ Σόλα, Ιολόγος τού Ανωτάτου Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες εμβολίων τής Ισπανίας, σε συνέντευξή της στην El Pais λέει τα εξής, με τη χαρακτηρι­στική επισήμανση ως τίτλο «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η αρχή τού τέλους, όχι το τέλος»...

ΤΡ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ότι το εμβόλιο τής Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 90% αποτελεί ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Γίνονται άμεσες αξιολογήσεις κάθε δοκιμής, για να κρίνεται η πορεία ενός εμβολίου και το κατά πόσον πρέπει να σταματήσει η δοκιμή του. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε επειδή δεν κάνει τίποτα είτε επειδή δημιουργεί προβλήματα είτε ακόμη επειδή είναι πραγματικά αποτελεσματικό και άρα δεν είναι ηθικό να εξακολουθήσει ο εμβολιασμός ανθρώπων με placebo, αφού υπάρχει κάτι σαφώς καλύτερο. Στην προηγούμενη φάση τής αξιολόγησης είχαν ανιχνευθεί 94 κρούσματα στα 43.500 άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα. Η ανακοίνωση τής Pfizer ση­μαίνει ότι το 10% αυτών των ανθρώπων ήταν στην εμβολιασμένη ομάδα και το 90% στη μη εμβολιασμένη ομάδα.

Τα κριτήρια για να προσδιοριστεί αν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό διαφέρουν. Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επιστημονική δημοσίευση, δεν είναι σαφές αν τα κρούσματα είναι ελαφρά ή μέτρια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τής Pfizer, οι δοκιμές θα συνεχιστούν μέχρις ότου καταγραφούν 164 κρούσματα, αριθ­μός που προσφέρει μια στατιστική σταθερότητα. Θα υπάρξουν τότε καλύτερες ενδείξεις για το αν το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι μιας σοβαρής μόλυνσης και πόσο κρατά η προστασία.

Το ποσοστό 90% είναι πολύ θετικό. Όλοι περιμέναμε κάτι πολύ μικρότερο. Ακόμη και η FDA (ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων τών ΗΠΑ) είχε θέσει ως κατώτατο όριο για την έγκριση τού εμβολίου το 50%. Το 90% λοιπόν είναι πράγματι ένα υψηλό ποσοστό. Προς το παρόν όμως αυτά τα 94 κρούσματα αποτελούν μια σχετικά μικρή ομάδα στοιχείων. Με την έννοια αυτή, η ανακοίνωση αποτελεί τήν αρχή τού τέλους, αλλά όχι το τέλος. Αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα τού εμβολίου, θα έχουμε ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της πανδημίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η διανομή του σε όσο πιο μαζική κλίμακα γίνεται. Με αυτό το εμβόλιο μόνο δεν μπορεί όμως να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

Για να εκπονηθεί μια στρατηγική εμβολιασμού, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί προστατεύονται και ποιοί όχι. Σε μια κλινική δοκιμή συμμετέχουν ομάδες διαφόρων ηλικιών, φύλων και φυλών. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αν δεν διαπιστωθεί επαρκής αποτελεσματικότητα στην ομάδα τών ηλικιωμένων για παράδειγμα, δεν θα είναι φρόνιμο να χορηγηθεί σε εκείνους και θα πρέπει να περιμένουμε για εμβόλια που θα έχουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα γι' αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τό πότε θα αρχίσουν μαζικοί εμβολιασμοί, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2020 μπορεί να παραγάγει 50 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει 25 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, αφού χρειάζονται δύο δόσεις στον καθένα. Και το 2021 θα παραχθούν ώς 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις. Επιπλέον, η τεχνολογία είναι καινούργια, δεν τη διαθέτουν πολλές μεγάλες εταιρείες.

Η διανομή τού εμβολίου μπορεί επίσης να επιβραδυνθεί από το γεγονός ότι χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμο­κρασίες για τη διατήρησή του. Ένα συμβατικό κέντρο υγείας δεν διαθέτει συνήθως καταψύκτες με θερμοκρασία 80 βαθμούς υπό το μηδέν. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί τρόπος διατήρησης τού εμβολίου στους μείον 20 βαθμούς, όπου λειτουργούν οι συνήθεις καταψύκτες...

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ
11 Νοεμβρίου 2020
Επεξεργασία