Τα ξημερώματα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, 19 τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν βγει από τον ναύσταθμο τού Ακσάζ και αναπτύσσονταν ανοιχτά τών ελληνικών νησιών.
Δύο ερευνητικά ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν μαζί με το Oruc Reis από το λιμάνια τής Αττάλειας, ενώ υπήρχαν αναφορές για συγκέντρωση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή τού Κας, απέναντι από το Καστελόριζο.
Η τουρκική Navtex πυροδότησε συναγερμό και σε διπλωματικό επίπεδο με διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το τουρκικό υπουργείο τών Εξωτερικών, ενώ όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών το ζήτημα τών παράνομων ενεργειών τής Τουρκίας τέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, καθώς και στις κυβερνήσεις τών μονίμων μελών τού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν μεν την Τουρκία να σταματήσει «τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγει κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», το γεγονός όμως ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ χρησιμοποίησε τον όρο «αμφισβητούμενα ύδατα» για την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα προκαλεί ισχυρό προβληματισμό στην Αθήνα. Αμφίσημη ήταν και η αντίδραση τού γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που βρισκόταν στην Αθήνα τις ώρες τής κλιμάκωσης τήςς τουρκικής προκλητικότητας. Ο Χάικο Μάας τόνισε μεν ότι «θα πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο», αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία.
Η πίεση του Βερολίνου για προσέγγιση Αθήνας και Αγκυρας είναι γνωστή και αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, όμως η χθεσινή στάση Μάας ερμηνεύεται από διπλωματικούς παράγοντες ως δυσανάλογη πίεση προς την ελληνική πλευρά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μια συγκυρία κατά την οποία ο Ερντογάν κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε απόπειρα διαλόγου.
Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για την τελική στάση τών ΗΠΑ, θεωρώντας αστάθμητο παράγοντα την «προσωπική σχέση» Τραμπ - Ερντογάν...