Δεν ξέρουμε αν ευσταθεί ή αν θα καθιερωθεί ο όρος, κατ' αντιστοιχία προς την τρόικα, αλλά μαζί με τα εβδομήντα τόσα δις και ένα νέο μνημόνιο που φέρνει ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μάς φέρνει και μια νέα μορφή επικυριαρχίας από την Ευρώπη.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, το είπε ξεκάθαρα: «Ισχυρή Ευρώπη σημαίνει ότι οι χώρες που υστερούν όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όσον αφορά την αγορά εργασίας, τις συντάξεις και τα λοιπά, πρέπει να καλύψουν τη διαφορά. Αν θέλετε δάνεια, ακόμα και επιδοτήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να εξηγήσετε στους πολίτες τής Ολλανδίας ότι σε αντάλλαγμα αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί».
Ο Ρούτε (δεξιά στη φωτογραφία) και οι άλλοι τρεις τής «κουατρόικα» (Λεβέν - Σουηδία, Κουρτς - Αυστρία, Φρεντέρικσεν - Δανία) επέβαλαν στη «δημοκρατική» Ευρώπη κάτι πρωτοφανές. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν στο κείμενο τής μεταμεσονύχτιας συμφωνίας (που είναι οι μεταφραστές τού υπουργείου τών Εξωτερικών μας να τή μεταφράσουν, όπως έσπευσαν να κάνουν με το αμερικανικό κείμενο για τη Novartis;)...
Αν η «ιστορική συμφωνία», όπως πανηγυρίζουν τα καθεστωτικά μέσα, προβλέπει ότι μπορούν να θέτουν βέτο για το πώς θα διατεθούν τα κονδύλια τής συμφωνίας στην Ελλάδα και ποιές «μεταρρυθμίσεις» θα γίνουν (στην «αγορά εργασίας», λόγου χάρη, που λέει και ο Ρούτε...), φανταστείτε τί έχει να γίνει στις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα, στην ασφάλιση (με την εισαγωγή τού «ιδιωτικού πυλώνα»...) και με τις άλλες «μεταρρυθμίσεις» που είναι στο πολιτικό DNA τής Νέας Δημοκρατίας και τών Μητσοτάκηδων! Με το «επιχείρημα» ότι "οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα επιβληθούν έξωθεν, αλλά εντάσσονται στη δική μας πολιτική ατζέντα»...
Ο Ρούτε και οι άλλοι τρεις «κουατροϊκανοί» απαίτησαν και με βάση τη συμβιβαστική πρόταση απέσπασαν ένα «υβριδικό» σύστημα ελέγχου με ενισχυμένη πλειοψηφία και έμμεση ομοφωνία για κάθε πρόγραμμα (!) αξιοποίησης τών πόρων τού Ταμείου Ανάκαμψης. Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα κοινωνικό κλίμα που θα διαμορφωθεί και μια νέα κρίση χρέους που θα έρθει που θα ευχόματε να βρισκόμαστε στην εποχή …τού πρώτου μνημονίου!
Αντιλαμβάνεσθε τώρα γιατί βιάστηκαν να ψηφίσουν τον νόμο περιστολής και διάλυσης τών διαδηλώσεων...