Να διασχίσει τα καλοκαιρινά κύματα τού κορονοϊού και οδηγήσει τον «περιούσιο λαό» του εκτός τής (αυτή τη φορά) Νεκράς Θάλασσας...
Ίσως νωρίτερα από το αναμενόμενο φαίνεται πως φτάνει το δεύτερο κύμα τής πανδημίας στη χώρα, που αυτή τη φορά θα έχει απρόβλεπτες και καταστρεπτικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Όπως διαβάζουμε στο Tvxs.gr (Αναζωπύρωση της επιδημίας... και σε δύο ακόμα αναρτήσεις του με τους παρακάτω τίτλους):
Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα μελέτης τού EnvELab τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον κορονοϊό, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναζωπύρωση τής πανδημίας στην Ελλάδα. Και μάλιστα προσδιορίζεται χρονικά στην καρδιά του καλοκαιριού (από τέλη Ιουλίου έως και 15 Αυγούστου), σε μια περίοδο δηλαδή που πολύς κόσμος θα βρίσκεται σε διακοπές.
Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής τού Α.Π.Θ. και η ομάδα για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία, σε συνεργασία με τα ιταλικά Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών τής Παβία και της Πίζας, μελέτησαν τη διασπορά τού κορονοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα τών μέτρων περιορισμού τής μετάδοσής του. Υπολογίστηκε ότι για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.
Αναστάτωση στο ΕΟΔΥ...
Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σ' αυτή τη νέα κατάσταση. Η άρνηση τής κυβέρνησης, με το βλέμμα στην οικονομία, να πειθαρχήσει στις συστάσεις τής επιστημονικής επιτροπής, αλλά και η πλήρης αποδιοργάνωση τού ΕΟΔΥ, που έχει πλημμελή παρουσία τόσο στα σύνορα όσο και σε ελέγχους στην κοινότητα, ενώ περιορίζεται στις περιοχές που καταγράφεται σοβαρή αύξηση κρουσμάτων «κατόπιν εορτής». Δεν λείπουν όμως οι ευθύνες τού ίδιου ΕΟΔΥ, αφού απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία και τώρα αντιμετωπίζει μια δυσχερή κατάσταση.
Από την πλευρά τής επιστημονικής επιτροπής υπάρχει δυσαρέσκεια ότι οι προτάσεις της υποσκελίζονται πλέον από τις ανάγκες της οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται καθυστερημένα το πλήγμα που έχει προκληθεί και επέλεξε να «ρισκάρει». Παράλληλα, από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν πώς ο αρμόδιος Υφυπουργός δίνει εγγυήσεις σε φορείς και κατά τόπους αρχές πως ό,τι και αν συμβεί σε επίπεδο υγειονομικό, δεν πρόκειται να αποφασιστεί νέο lockdown.
Το κλίμα «ανοσίας τής αγέλης» που αποτυπώνεται σε μια σειρά από αποφάσεις και η γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού, ειδικά στον τουρισμό, έχουν φτάσει την κατάσταση σε επίπεδο οριακό από κάθε άποψη. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση που βάζει ως ύψιστη προτεραιότητα την επικοινωνία την καθιστά αναποτελεσματική, τόσο στην προάσπιση τής δημόσιας υγείας όσο και στην οικονομία, καθώς ένα δεύτερο κύμα θα είναι καταστροφικό. Έχει έγκαιρα άλλωστε ειπωθεί ότι και η οργάνωση τού τουρισμού, αλλά και η προφύλαξη τής κοινωνίας θα είχαν εξασφαλιστεί, αν εξ αρχής ο τουρισμός ξεκινούσε με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για κάθε ξένο επισκέπτη.
Πόσο έτοιμο είναι το ΕΣΥ...
Απλήρωτες εφημερίες μηνών, ήδη γεμάτες ΜΕΘ, επιδείνωση τής υποστελέχωσης, είναι μερικά από τα κομμάτια που συμπληρώνουν το «παζλ» τών ελλείψεων τού Εθνικού Συστήματος Υγείας εν όψει δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας. Χαρακτηριστική τού τρόπου που εξακολουθεί να λειτουργεί το ΕΣΥ και μετά την πανδημία είναι η περίπτωση τής καθυστέρησης πληρωμής των επικουρικών, αλλά και των μόνιμων γιατρών. Ενώ υπάρχει υπαναχώρηση από τις αρχικές εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις.
Και δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός...