Η Κούβα είναι ακόμα εκεί...

Είχε ανησυχήσει το αμερικανικό TIME, τί θα γίνει μετά τον Φιντέλ. Και με το δίκιο του. Σαν σήμερα το 1963 οι Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής επιβάλλουν ολοκλη­ρωτικό εμπάργκο κατά τής Κούβας, τρία και κάτι χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη τής κουβανικής επανάστασης υπό τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα. Αποτέλεσμα; Με μεγάλο κόστος; Η σοσιαλιστική Κούβα είναι ακόμα εκεί!

Ποιό ήταν το «γεωστρατηγικό αμάρτημα» της «μικρής» Κούβας. Το γεγονός ότι είχε στοιχηθεί με τη Σοβιετική Ένωση, προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, μετά την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο τών Χοίρων τον Απρίλη τού 1961. Οι Κουβανοί προς γενική απογοήτευση του «ελεύθερου κόσμου» απέκρουσαν αυτή την (στην ουσία της αντιεπαναστατική) επίθεση.

Ο Φιντέλ Κάστρο σε μια τεράστια συγκέντρωση διακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα τής επανάστασης και ανακοινώνει την εθνικοποίηση των αμερικανικών πολυεθνικών. Ήταν μια από τις αξιοσημείωτες στιγμές τής ιστορίας τών επαναστατημένων λαών. Την οποία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν θα άφηνε «ατιμώρητη». Ο ηττημένος από τον Κάστρο «δημοκρατικός» πρόεδρος Κέννεντυ θέτει σε πλήρη εφαρμογή οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο κατά τής Κούβας, το οποίο ήδη είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από το προηγού­μενο έτος (1962 και πριν με την απαγόρευση εισαγωγών ζάχαρης από την Κούβα στις ΗΠΑ).

Το εμπορικό εμπάργκο είναι ακόμα σε ισχύ και είναι το πιο μακροχρόνιο εμπορικό εμπάργκο στη σύγχρονη ιστορία. Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο τού 2015 έπειτα από διακοπή πενήντα και πλέον χρόνων. Ωστόσο το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε τον νόμο τού εμπάργκο, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας προς την Κούβα, η οποία πρέπει να πληρώνει τις απαραίτητες εισαγωγές από τις ΗΠΑ τοις μετρητοίς!

Ο χαρακτήρας τού εμπάργκο από την πλευρά τών ΗΠΑ ήταν χωρίς υπερβολή δολοφονικός. Έφτασε μέχρι την απαγόρευση εισαγωγής στην Κούβα φαρμάκων για καρδιολογικές παθήσεις, θρεπτικών ουσιών για πρόωρα νεο­γέννητα βρέφη, σκευασμάτων για τη θεραπεία παιδιών με σοβαρά εγκαύματα, φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ... Σε ό,τι δε αφορά την οικονομική ζημιά τής Κούβας, σύμφωνα με ακριβή στοιχεία τού κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών για μία μόνο ετήσια χρονική περίοδο (Απρίλιος 2017 - Μάρτιος 2018), υπολογίζεται σε 4,32 δισ. δολάρια. Μπορεί κανείς να φανταστεί τί στερήθηκε ο κουβανικός λαός από τον «τιμωρό» αμερικάνικο (και τον «σύμμαχο» διεθνή) ιμπεριαλισμό σε χρονικό διάστημα που υπερβαίνει την πεντηκονταετία!

Ο κουβανικός λαός στάθηκε και στέκεται όρθιος, after Fidel! Aναφερθήκαμε στις συνέπειες τού ιμπεριαλιστικού εμπάργκο από ιατρική και ανθρωπιστική άποψη, να προστέσουμε μόνο τούτο. Τη συμβολή τής πρωτοπόρας κουβανικής ιατρικής και των αλληλέγγυων κουβανών γιατρών στην αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού σε καπιταλιστικές χώρες. «Πληρώνονταν», έγραψαν με «σοσιαλιστική» υποκρισία τα καλοπληρωμένα έντυπά τους. Αυτό έλειπε! Μετά τα τόσα που τράβηξαν από την απανθρωπιά τών χωρών τους...

ΤΡ.
8 Ιουλίου 2020
Επεξεργασία