Η Νέα Δημοκρατία κλείνει ένα χρόνο στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπερηφανευθεί για τίποτα, παρά μόνο για την «καταπολέμηση του κορονοϊού». Αυτό ωστόσο από 'δω και πέρα θα προβάλλεται περισσότερο ως δικαιολογία, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, παρά ως επίτευγμα.
Κάτι μας λέει πως και χωρίς τον κορονοϊό, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τον κόσμο τής εργασίας, η κατάσταση θα ήταν ίσως χειρότερη. Και το δυστύχημα είναι ότι έπονται ακόμα χειρότερα. «Εμβληματική» αυτής της κατάσταση είναι η σημερινή τελετή στον Ελληνικό. Πρώτη φορά θα εγκαινιαστεί από πρωθυπουργό μια κατεδάφιση (ΤΡ.)...
Ο Ιούλιος μπήκε με μαζικές απολύσεις στους κλάδους τού λιανεμπορίου και της εστίασης, καθώς για πολλές επιχειρήσεις έληξε το διάστημα των 45 ημερών κατά το οποίο απαγορεύονταν οι απολύσεις μετά την αναστολή συμβάσεων. Ο ίδιος μήνας βρίσκει τους εποχικούς εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό, που τελούν ακόμη σε αναστολή, να αναμένουν επί ματαίω το επίδομα των 534 ευρώ για τον Ιούνιο, καθώς το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας που επρόκειτο να γίνει χθες μετατέθηκε για τις 7 Ιουλίου! Το περίφημο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις 4.700 επιχειρήσεις από τις συνολικά 700.000 επιχειρήσεις τής χώρας. Το ετεροχρονισμένο δώρο του Πάσχα αποτελεί το νέο στοιχείο εμπαιγμού χιλιάδων εργαζομένων καθώς παραμένει άφαντο μαζί με το επίδομα αδείας.
Την ίδια ώρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις επιλέγουν οριστικά να μην επαναλειτουργήσουν παρά την κυβερνητική πίεση. Ο κύριος Βρούτσης υποσχέθηκε εκ νέου σήμερα «βελτιώσεις», εν είδει κινήτρων, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αφήνοντας ανοιχτή τόσο την διεύρυνση της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών, όσο και την αύξηση του χρόνου επιδότησης, όμως οι περισσότεροι εργοδότες φαίνονται να προτιμούν, διά τής κυβερνητικής ανοχής, την πιο εύκολη οδό των απολύσεων.
Από το πρωί σήμερα υπάρχουν μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή τού συνόλου του δώρου Πάσχα, το οποίο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Βρούτση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου. Με βάση την ίδια απόφαση, μετά την καταβολή, οι εργοδότες θα έπρεπε να υποβάλουν έως τις 10 Ιουλίου σχετικές δηλώσεις στην «Εργάνη», έτσι ώστε να πάρουν από το κράτος το ποσοστό του δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Με βάση όμως καταγγελίες, οι εργοδότες επικαλούνται πτώση του τζίρου και αδυναμία καταβολής τού δώρου που υπολείπεται, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία παρέμβαση, είτε από την Επιθεώρηση Εργασίας είτε από το αρμόδιο υπουργείο. Αντιθέτως, οι τελευταίες πληροφορίες από το επιτελείο του υπουργού Εργασίας κάνουν λόγο για επικείμενη νέα υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα η εξόφληση του Δώρου να καθυστερήσει ακόμη και έως το τέλος του χρόνου!
Μια τέτοια προοπτική είναι προφανές που θα συμπαρασύρει και το επίδομα αδείας, το οποίο επίσης δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν πολλοί εργοδότες, ενώ με βάση τις προβλέψεις τού προγράμματος «Συν-Εργασία" τόσο το Δώρο Πάσχα όσο και το επίδομα αδείας είναι ήδη μειωμένα κατά 20%...