Καραντίνα στις συνανθροίσεις...

Αν και το νομοσχέδιο περιορισμού και απαγόρευσης των συγκεντρώ­σεων, διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και πορειών είχε εξαγγελθεί από πριν, η κυβέρνηση φαίνεται να αξιοποιεί την «εμπειρία» της από την καραντίνα τού κορονοϊού.

Θα πρέπει δηλαδή να την ενημερώνουμε εκ των προτέρων, με SMS ή μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, όπως όταν βγάζαμε τον σκύλο μας βόλτα, θέλαμε να ψωνίσουμε ή να πάμε στη δουλειά μας, αν και όταν θα θελήσουμε να βγούμε στους δρόμους, διαμαρτυρηθούμε συλλογικά ή να εκφράσουμε την οργή μας για τα αίσχη που κάνει! Όπως διαβάζουμε στο ThePressProject.gr:

Στο στόχαστρο έχει βάλει τις διαδηλώσεις εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περιορισμού και απαγόρευσής τους να έρχεται στο προσκήνιο και πάλι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τής εφημερίδας «Έθνος της Κυ­ριακής», στη τελική μορφή τού νομοσχεδίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ακόμα και περιορισμός τών δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, «αν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικο­οικονομική ζωή τής συγκεκριμένης περιοχής». Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπ' όψη για μια τέτοια από­φαση θα περιλαμβάνεται και ο αριθμός τών συμμετεχόντων.

Θα είναι δε υποχρεωτική η γνωστοποίηση της συγκέντρωσης από τον οργανωτή, όπως και να ορίζεται αυτός, στην Αστυνομία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η κατάφωρη ποινικοποίηση της διαδήλωσης, εφ' όσον ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στον οργανωτή, ο οποίος θα ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη τής ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους.

Ουσιαστικά ο νόμος θα δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να προβαίνει σε διάλυση της συγκέντρωσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που δεν ορίζονται με σαφήνεια στο άρθρο τού σχεδίου νόμου. Εφ' όσον λοιπόν δεν υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση και το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, η αστυ­νομία θα θέτει τους δικούς της όρους αυτοβούλως, ακόμα και αν διεξάγεται μια καταφανώς ειρηνική συγκέ­ντρωση, πορεία ή παράσταση διαμαρτυρίας.

H κυβέρνηση ωστόσο μάς κάνει «δώρο» δύο εξαιρέσεις, καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «δεν απαιτείται γνωστοποίηση για τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό τής Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου»…

Πηγή ThePressProject.gr - Νομοσχέδιο απαγόρευσης διαδηλώσεων... (απόσπασμα)
22 Ιουνίου 2020
Επεξεργασία