Ο υπουργός Εργασίας πλαισίωσε και χθες την εγκύκλιο για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης με θορυβώδεις δηλώσεις περί «κατάργησης μεσαιωνικών προβλέψεων και ηλεκτρονικού φακελώματος των εργαζομένων» και περί «προστασίας στην πράξη των εργαζομένων». ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αντέδρασαν.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε σχετικά: «Κάνουν από το τρίτο νομοθέτημα τα χατίρια του ΣΕΒ και των ισχυρών εργοδοτών. Ο κ. Βρούτσης προσπαθεί να το παρουσιάσει ως φιλεργατικό μέτρο. Πάνε πίσω την εργασιακή νομοθεσία, τη χαλαρώνουν και κάνουν πιο εύκολο να χτυπηθεί ο εργαζόμενος».
Οξύτερη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνει: «Όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας ότι με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μπαίνει τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, αλλά και ο ψευτοκαβγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να κρύψουν τον φανερό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης». Συμπληρώνει δε ότι «η ίδια η κυβέρνηση με το «ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων» και των «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών», που έχει εξαγγείλει, επιδιώκει το πλήρες φακέλωμα των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι».
Το υπόμνημα ΣΕΒ
Η επισήμανση του ΚΚΕ ότι πίσω από τον επικοινωνιακό θόρυβο της κυβέρνησης αποκρύπτεται η επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων για πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης έχει βάση. Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει ο ΣΕΒ μαζί με ακόμα 8 περιφερειακές ενώσεις βιομηχάνων στις 8 Μαΐου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νομοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από την προηγούμενη κυβέρνηση, τασσόταν κατά του άρθρου 48 για τον βάσιμο λόγο απόλυσης με μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία: αφενός επικαλούνταν τις πρακτικές (επιλεκτικά) της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Βρετανία όπου δεν προβλέπεται αποζημίωση του απολυόμενου με βάσιμο λόγο (άρα το δίλημμα κατά τον ΣΕΒ ήταν ή αποζημίωση ή αιτιολογημένη απόλυση).
Αφετέρου έθετε ανοιχτά ζήτημα «εξορθολογισμού» της αποζημίωσης ως εξής: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισαγάγει σύστημα αιτιολογημένης απόλυσης θα πρέπει να προβεί σε μια συνολική, και δη ριζική, αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης, όσο, και, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ’ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».
Με δεδομένους τους μνημονιακούς ακρωτηριασμούς στις αποζημιώσεις και την ταχύτατη ανταπόκριση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην απαίτηση του ΣΕΒ να καταργηθεί η διάταξη για τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει οδυνηρή συνέχεια. Στο όνομα της... προστασίας τους φυσικά.