Ένα από τα ανησυχητικά συμπτώματα της νέας κρίσης είναι και το γεγονός ότι κάποιοι από τους πολιτικούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία κάνουν ακριβώς ότι έκαναν και πριν τα μνημόνια.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο μάτι τού κυκλώνα. Παρ’ όλα αυτά, το τί ακριβώς σημαίνει όλο αυτό για την καθημερινότητα μας ή για την ακρίβεια το πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα μας, θα εξαρτηθεί από το «σχέδιο» τής κυβέρνησης.
Τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με το αποτύπωμα της κρίσης στην οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εμφανιζόταν πιο αισιόδοξη σε σχέση με τους υπόλοιπους. Και σε σχέση με τις εκτιμήσεις τών υπολοίπων κρατών για το μέγεθος της ύφεσης στη δική τους οικονομία, αλλά και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και ξένων αναλυτών για το μέγεθος της δικής μας ύφεσης.
Αν αυτό ήταν αποτέλεσμα λανθασμένης εκτίμησης των στοιχείων, θα μπορούσε ίσως να γίνει μέχρι ένα σημείο κατανοητό. Αν όμως έγινε σ’ ένα πλαίσιο επικοινωνιακού τακτικισμού, ώστε να φανεί ότι η Ελλάδα «κερδίζει και τη μάχη» τής οικονομίας, όπως «κέρδισε τη μάχη» τής εξάπλωσης του ιού, τότε είναι επικίνδυνο και θα πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν μια απάντηση.
Στη βάση ποιάς εκτίμησης έγινε ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης; Στη βάση τού υπεραισιόδοξου σεναρίου τής ελληνικής πλευράς, που στην αρχή δεν έβλεπε ύφεση μεγαλύτερη του 1% ή 2% τού ΑΕΠ και μετά του 4%; Ή στη βάση των εκτιμήσεων όλων των διεθνών οργανισμών και αναλυτών, οι οποίοι τοποθετούν την ύφεση κοντά στο 10% του ΑΕΠ;
Η απάντηση είναι πολύ κρίσιμη. Για να δούμε αν η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα κατάλληλα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία ή βάζει μπροστά την πραγματικότητα έναντι της επικοινωνίας…