Κατάσταση πολιορκίας…

Όταν η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που πήρε, γενικά και οριζόντια, για τον περιορισμό τής εξάπλωσης της επιδημίας, είχαμε γράψει πως αυτά θα την εξυπηρετήσουν για αλλότριους σκοπούς.

Τώρα και ενώ σε τρεις μέρες θ’ ανοίξουν τα σχολεία, κλείνει τις πλατείες! Η πρώτη αντίδραση στις «μαζικές εξόδους» των πολιτών από την καρα­ντίνα, εκδηλώθηκε, αν και «χαλαρή», μάλλον επειδή τηρήθηκαν επα­κριβώς οι «αποστάσεις», μετά τη συγκέντρωση τού ΚΚΕ στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Δεύτερη αντίδραση μετά τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο (εδώ την κυβέρνηση προφανώς την ενόχλησε και το «αντικείμενο").

Ακολούθησαν «λελογισμένες» προς το παρόν επεμβάσεις τής αστυνομίας σε ανοιχτούς χώρους με σκοπό τη διά­λυση των «συγκεντρωμένων». Με τελευταία, χθεσινοβραδινά επεισόδια σε πλατείες, τής Αγίας Παρασκευής, αλλά και του Παγκρατίου, της Κυψέλης, του Αιγάλεω και κάτω από την Ακρόπολη. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντι­δράσει το μεσημέρι στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση των εργαζόμενων στους κλάδους τού πολιτισμού…

Οι κάτοικοι μάλιστα περί την πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, σε ανοιχτή συνέλευσή τους, δια­τύπωσαν μ’ ένα ψήφισμα που έφτασε στα μέσα ενημέρωσης (όσα θα το δημοσιεύσουν), τις διαμαρτυρίες τους για το κλείσιμο της πλατείας τους, την παρουσία τής αστυνομίας, αλλά και την αντιδημοτική στάση τού δη­μάρχου τους. Η πλατεία είναι γι’ αυτούς και τα παιδιά τους ένας χώρος ανάσας μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα που μας έχει επιβληθεί εδώ και δύο μήνες. Από τον κορονοϊό, αλλά και από τα αστόχαστα μέτρα τής κυβέρ­νησης. Για τα οποία ίσως πρέπει να αρχίσει μια δημόσια «εξεταστική» συζήτηση…

Αστόχαστα άραγε; Πέρα από τις γενικές, οριζόντιες, αλλά και κάθετες επιπτώσεις που (θα) έχουν στην οικο­νομία, στην παραγωγή, στο εισόδημα των εργαζομένων και γενικότερα στην κοινωνία και στη δημοκρατία. Αστόχαστα ήσαν βέβαια διότι επεβλήθησαν λόγου χάρη και «ισοπέδωσαν» περιοχές τής χώρας που δεν είχαν κανένα, ένα ή ελάχιστα κρούσματα από την πανδημία (τρία - τέσσερα η Αρκαδία).

Καθόλου όμως αστόχαστα δεν θα αποδειχθούν όταν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντι­μετωπίσει τις αντι­δράσεις των πολιτών που επλήγησαν, όχι από τον κορονοϊό, αλλά από τα μέτρα που πήρε. Ακόμα και αν χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στις πλατείες και στους δρόμους μετρώντας με το υποδεκάμετρο (αν είναι δυνατόν!) τις μεταξύ τους αποστάσεις… Ενώ, σ’ ένα άλλο πεδίο, στο «επιστημονικό», τής αντιμετώπισης της επιδημίας, ήδη διατυπώνονται πολλαπλά ερωτήματα (ακόμα και για τον ακριβή αριθμό των θανάτων…).

Είχαμε γράψει πως ήδη με την εκδήλωση της επιδημίας στη χώρα μας η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να κα­λύψει το γεγονός πως μετά από έξι - επτά μήνες στην εξουσία κατάφερε να υποστείλει την ανάπτυξη κατά 1,5% (πού +4% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά…). Φανταστείτε τώρα τί μέσα θα χρησιμοποιήσει για να αντιμε­τω­πίσει ένα -10%! Και τον αγανακτισμένο (χωρίς εισαγωγικά…) κόσμο.

Καθώς λοιπόν η επιδημία τού κορονοϊού στην Ελλάδα (η ίδια η κυβέρνηση το προεξοφλεί!) θα έρχεται και θα ξαναέρχεται, από Άνοιξη σε Φθινόπωρο και από Φθινόπωρο σε Άνοιξη, πότε άραγε θα δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να συνειδητοποιήσουν τί τούς έχει συμβεί; Και να αντιδράσουν. Όταν όλο τον χρόνο θα επι­κρέμαται η δαμόκλειος σπάθη τής αστυνομίας τού κορονοϊού! Και συχνά θα πέφτει πάνω τους…

ΤΡ.
7 Μαΐου 2020
Επεξεργασία