De bellis civilibus…

Περί εμφυλίων πολέμων. Ακόμα και στην Γ΄ Γυμνασίου τα παιδιά διδά­σκονται περί αυτών. Το αν εν τέλει έμαθαν και ξέρουν κάτι γι’ αυτούς ως ενεργοί πολίτες (civιs, ο πολίτης στα λατινικά, πρόκειται περί πολι­τικών πολέμων), μάλλον δεν εξαρτάται από τους δασκάλους που είχαν στο σχολείο, αλλά από τους «δασκάλους» τής κοινωνίας μας.

Το βιβλίο τους τής Ιστορίας, αναφερόμενο στον ελληνικό εμφύλιο τού 1946 - 49, φιλοξενεί σε τονισμένο πλαίσιο τη γενική άποψη. «Κάθε εμ­φύλιος πόλεμος αντιπροσωπεύει, τελικά, μια μορφή κοινωνικής επανάστασης». Το δε βιβλίο τής Α΄ Λυκείου γράφει για την εμφύλια σύγκρουση στην αρχαία Ρώμη τον 1ο αιώνα π.Χ. μεταξύ Μάριου και Σύλλα. «Ο Μάριος είχε αγροτική καταγωγή και ήταν εχθρός των αριστοκρατικών».

Και όταν ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ, από τα «εμφυλιοπολεμικά» απομνημονεύματα του οποίου παραφράζουμε τον τίτλο μας (Commentarii de Bello Civili), επικράτησε το 48 π.Χ. τού Πομπηίου, «αποκατέστησε μεγάλο μέρος τού παρασι­τικού όχλου της Ρώμης, μοιράζοντας γη στις επαρχίες…», γράφει το ίδιο βιβλίο.

Και φανταζόμαστε πως στην επαναστατημένη Ελλάδα η εμφύλια σύγκρουση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτι­κών (1823 - 25) δεν έκλεισε τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή, επειδή ο Γέρος (ομιλητικότατος κατά τα άλλα) ήταν δημαγωγός! Και τα γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα στον ισπανικό εμφύλιο τού 1936 - 39 δεν βομ­βάρδισαν τη Γκουέρνικα, επειδή ο Χίτλερ δημαγωγούσε στο Βερολίνο και ο Μουσολίνι στη Ρώμη…

Τί «διδάσκει» η κοινωνία μας, περιορισμένη λόγω τής πανδημίας στην κοινωνία τού διαδικτύου, περί εμφυλίων. «Μην υποκύψουμε στη δημαγωγία που θα μπορούσε να μάς οδηγήσει στον πέμπτο εμφύλιο πόλεμο της ιστο­ρίας μας»! Μετά από ένα νέο μνημόνιο... Και εννοείται προφανώς η «δημαγωγία» τών «διαφωνούντων» περί την πανδημία. Αν έχετε παρατηρήσει εσείς κάτι τέτοιο, γιατί εμείς η μόνη δημαγωγία που βλέπουμε γύρω μας είναι να άγεται (και να φέρεται) ο δήμος από τους «νεο-δημο-κράτες».

Και καλά, αν αυτό το έλεγε ο πολύξερος (περί την ιστορία) Άδωνις ή ο «βετεράνος» ("εμφυλίων» συμπλοκών με τσεκούρι) Βορίδης, θα μπορούσαμε να το παραβλέψουμε. Το λέει όμως ο «κορυφαίος και διεθνούς κύρους Ιστορικός Γιώργος Β. Δερτιλής», που έχει γράψει δεκατέσσερα (14!) βιβλία, «Μέλος τής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Ομότιμος Καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επισκέπτης Έμμισθος (αλίμονο!) Καθηγητής τού Harvard, της Οξφόρδης και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου τής Φλωρεντίας, Καθηγητής τής École des Hautes Études en Sciences Sociales τού Παρισιού…». Και λέει* τέτοιες…

* Στην iEfimerida.gr, που έχει αναλάβει εργολαβικά τη «διδασκαλία» τής κοινωνίας ένατι του μεριδίου που τής αναλογεί από
   τα 41.000.000 ευρώ μας…

ΤΡ.
1 Μαΐου 2020
Επεξεργασία