Μας έσωσε ο κορονοϊός!

Φανταστείτε όχι το χειρότερο, αλλά το σχετικά κακό. Δεν πρόλαβαν να αποδομήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Να γκρεμίσουν τα μισά δημόσια νοσοκομεία, όπως τους ζητούσαν προεκλογικά ο Άρης και ο Μπάμπης. Αλλά φανταστείτε να το είχαν αποδυναμώσει με τις περιβόητες ΣΔΙΤ. Δεν πρόλαβαν παρά ένα μήνα και κάτι!

Ο εξαφανισμένος σήμερα υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 16 του μηνός Ιανουαρίου 2020 εξήγγειλε με τη γνωστή μετεκλογική έπαρση την «πιλοτική εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία δημόσια νοσοκομεία».

«Ευτυχώς» τον πρόλαβε ο κορονοϊός! Φανταστείτε να έστελναν από τα αποδυναμωμένα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς τής επιδημίας για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές και «δομές» υγείας (με τα «φυσιολατρικά» και «άγια» ονόματα, «Κασταλία», «Ταξιάρχαι» και τα λοιπά). Όπου μέσα σε μια μέρα μετρήσαμε κρούσματα, ασθενείς και θανάτους που δεν μετρήσαμε άλλες μέρες.

Δεν ξέρουμε ακόμα τί κόστος θα πληρώσουμε από την επέλαση του κορονοϊού στην ανθρώπινη ύπαρξη και υγεία τής χώρας μας. Αλλά σίγουρα μια μέρα θα τον «ευγνωμονούμε» που έσωσε, ελπίζουμε, το δημόσιο σύστημα υγείας. Ελπίζουμε, γιατί μ' αυτούς δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.

Υστερόγραφο. Πριν δέκα μέρες σ’ έναν απολογισμό που κάναμε για τον ένα μήνα καραντίνας, γράφαμε πως η σχετικά βραδεία εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα δεν αποδεικνύει κατ’ ανάγκην την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί (πέρα από τις επιτπώσεις τους σε άλλους τομείς). Και αυτό για δύο λόγους.

Αφ’ ενός δεν είναι βέβαιο πως είναι αυτά που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας. Αγνοούνται «επιμελώς» και άλλοι παράγοντες, που πιθανώς έπαιξαν αποφασιστικότερο ρόλο. Η γεωγραφική και γεωπολιτική θέση τής χώρας, οι περιορισμένες οικονομικές και παραγωγικές της δραστηριότητες και τα λοιπά.

Και αφ’ ετέρου, γράφαμε, ως «γενικά» και «οριζόντια» μέτρα αποδεικνύεται τώρα πως δεν λειτούργησαν εξ αρχής σε ειδικές περιπτώσεις (αφίξεις από εξωτερικό, δομές συγκέντρωσης προσφύγων, καταυλισμούς ρομά, γηροκομεία). Τώρα προστίθεται και μια «ειρωνική» περίπτωση. Οι «ιδιωτικές δομές υγείας». Θα τους στείλουν, λέει τον εισαγγελέα! Μήπως αλλωνών την πόρτα να χτυπήσει πρώτα ο εισαγγελέας;

ΤΡ.
24 Απριλίου 2020
Επεξεργασία