Η δημοκρατία της καραντίνας...

Πέρασε ένας μήνας από την επιβολή των πρώτων γενικών μέτρων τής «εθνικής καραντίνας».

Όταν επεβλήθησαν η κατάσταση από πλευράς αριθμών είχε ως εξής.
13 Μαρτίου 2020, 190 κρούσματα, 5 σε ΜΕΘ, 1 θάνατος. Η σχετικά βραδεία εξάπλωση της πανδημίας μέσα σ’ έναν μήνα έως σήμερα
(2.145 κρούσματα, 73 σε ΜΕΘ, 100 θάνατοι) δεν αποδεικνύει κατ’ ανάγκην την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Και αυτό για δύο λόγους. Αφ’ ενός δεν είναι βέβαιο πως είναι αυτά που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Και αφ’ ετέρου, παρ’ ότι «γενικά» μέτρα, αποδεικνύεται τώρα πως δεν λειτούργησαν σε ειδικές περιπτώσεις (αφίξεις από εξωτερικό, δομές συγκέντρωσης προσφύγων, καταυλισμούς ρομά, γηροκομεία). Αν μάλιστα είχαν ληφθεί πιο νωρίς και πιο συγκεκριμένα μέτρα, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Μιλάμε για την αρχική περίπου ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού (από Ιταλία και Αγίους Τόπους).

Έχουμε ξαναγράψει πως η καθυστερημένη και καθυστερούμενη εξάπλωση της πανδημίας στη χώρας μας οφείλεται κυρίως στο ότι βρίσκεται στο ακρότατο νοτιοανατολικό άκρο τής Ευρώπης και στο περιθώριο των αναπτυξιακών, οικονομικών, ίσως και πολιτισμικών διεργασιών τού ευρωπαϊκού κόσμου. Να μην επαναλάβουμε εδώ λεπτομέρειες, βλ. στο τέλος τής παρούσης σχετικές αναρτήσεις. Το πρώτο άλλωστε είναι και ο λόγος που έδωσε χρόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας να αναδιαταχθεί και να μπορεί να αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως τώρα, τα κρούσματα της πανδημίας.

Επειδή εξακολουθούν ορισμένοι να θριαμβολογούν και να συγκρίνουν ασύγκριτα στοιχεία (βλ. σχετικές αναρτήσεις Παραπλανητικές συγκρίσεις..., «Συγκρούσματα» αριθμών..., Εδώ είναι Βαλκάνια...), οφείλουμε σήμερα έναν μήνα μετά να επαναλάβουμε τα εξής. Η καθυστερούμενη, βραδεία εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας οφείλεται επίσης στη συμμόρφωση του πληθυσμού, στη μέγιστη πλειοψηφία του, είτε με την (συκοφαντημένη) ατομική ευθύνη τών πολιτών είτε από φόβο. Και καθόλου σε «συλλογικό ενθουσιασμό», όπως έγραψε κάποιος σε «έγκριτο" μέσο, υπερβαίνοντας κάθε όριο ανοησίας και ύβρεως.

Η «ευφυΐα» τής κυβέρνησης, ο «Τσώρτσιλ» πρωθυπουργός (ναι, γράφτηκαν και αυτά) ελάχιστα ή καθόλου έπαιξαν ρόλο. Αλίμονο, όταν βλέπεις το κακό γύρω σου, να σού χτυπά την πόρτα από έναν μήνα και πλέον και να μην πάρεις μέτρα! Και μια «υπηρεσιακή» και καθόλου «ευφυής» κυβέρνηση θα τα έπαιρνε. Και όμως η τόσο «γήινη» κυβέρνησή μας σε κρίσιμο χρόνο αμφιταλαντεύονταν μεταξύ τής σωτηρίας τών ανθρώπων και της σωτηρίας από θεού!

Τέλος, εφ’ όσον τα μέτρα που «έλαβε», να της το «πιστώσουμε» αν θέλει, αποδώσουν από υγειονομικής πλευράς, θα έλθει η ώρα που θα πρέπει να αρθούν. Και τότε θα αντιληφθούν όλοι (και οι χειροκροτούντες) τις συνέπειες τής «εύκολης» επιβολής τους. Και ότι παρά το γεγονός ότι ήσαν «οριζόντια», έχουν ήδη προκαλέσει μια κάθετη καταστροφή στην οικονομία, στην παραγωγή, στην εργασία. Και για όσους θα εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, στον κοινωνικό ιστό και στη δημοκρατία τής χώρας.

Σχετικές αναρτήσεις: Η Κυριακή της παράνοιας... - Λεπτομέρειες, εν μέσω πανδημίας... - Ναι, αλλά είναι «ηλικιωμένοι»… - Παραπλανητικές συγκρίσεις... - Ο φαύλος κύκλος... - Υγειονομική και ταξική αναγκαιότητα... - «Συγκρούσματα» αριθμών... - Πάμε καλά! Δεν πάμε καλά... - Αν είναι πολιτικός... - Εδώ είναι Βαλκάνια...

ΤΡ.
14 Απριλίου 2020
Επεξεργασία