Ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξουν εδώ κάποιοι που θα σκεφτούν ότι ο άνθρωπος που υπογράφει το παρακάτω κείμενο επιθυμεί να έχουμε από την πανδημία περισσότερους θανάτους! Τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα θεωρεί υπερβολικά μικρό, αριθμός που φαίνεται να ανεβάζει την «αισιοδοξία» του κυρίου Τσιόδρα, αλλά η σχέση του με τον αριθμό των θανάτων αποτελεί ταμπού γι' αυτόν.
Τελευταία έχει εξαπολυθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, που πήραν τα 11.000.000 ευρώ και γι' αυτό, μια συκοφαντική εκστρατεία εναντίον κάθε άλλης από την «επίσημη» άποψης, που όταν διατυπώνεται ισοδυναμεί κατ' αυτά με «προσδοκία θανάτων», από διαφωνούντες επιστήμονες, πολιτικά αντίθετους
προς την κυβέρνηση, συριζαίους και λοιπούς. Και πως πολλοί επιθυμούν τάχατες, οι θάνατοι από τον κορονοϊό να ξεπεράσουν εκείνους στη Μάντρα και το Μάτι, λες και είναι πράγματα που μπορούν να συγκριθούν. Ή λες και όλοι οι άλλοι είναι επαγγελματίες τυμβωρύχοι σαν αυτούς...
Είδα πολλούς να θεωρούν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πιο καλή κατάσταση στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε λίγα κρούσματα στην Ελλάδα, χάρη στην υποδειγματική συμπεριφορά τών πολιτών, που επιβραδύνει τη διάδοση του ιού. Ανάρτησα γι' αυτό έναν πίνακα και τον συνόδευσα με ένα μικρό κείμενο. Αφορμή ήταν μα ανάρτηση που είδα, στην οποία εκφραζόταν ενθουσιασμός, επειδή η Ελλάδα δείχνει σε όλους πως αντιμετωπίζεται με επιτυχία η πανδημία.
Τί είναι αυτός ο πίνακας; Είναι ο επίσημος τρόπος καταγραφής της θνητότητας σε περιπτώσεις επιδημιών. Τρόπος, που χρησιμοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες όλων των χωρών και η επιστημονική κοινότητα. Λέγεται CFR (Case Fatality Ratio) και ορίζεται ως η σχέση ανάμεσα στους δύο αριθμούς, με ονομαστή τον αριθμό θανάτων και παρονομαστή τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείται, όταν λένε η Κορέα ή η Γερμανία πηγαίνουν καλά, ενώ αντίθετα η Ιταλία δεν πάει καλά.
Κατά τη γνώμη μου, είναι ανησυχητική η σχέση του αριθμού θανάτων προς τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Προσοχή! Η σχέση αυτή δεν είναι αυτό που ονομάζουμε «θνησιμότητα».
Αυτή ήταν η αφορμή. Αιτία ήταν το γεγονός ότι παρακολουθώντας τις καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις, αναρωτιέμαι κάθε φορά, αν οι τηλεθεατές κάνουν κάποιες σκέψεις για τις σχέσεις ανάμεσα στους τρεις αριθμούς (κρούσματα, θάνατοι, αναρρώσεις) και για τη σημασία αυτών των σχέσεων.
Υπήρξαν πολλοί, που μου είπαν ότι θα έπρεπε να πάρω υπ' όψη μου και άλλους παράγοντες (αριθμό κατοίκων κτλ.). Γιατί θα έπρεπε να κάνω και εκείνο, για να έχω το δικαίωμα να αναρωτηθώ για τη σχέση ανάμεσα στους δύο αριθμούς, που με ενδιέφεραν; Ποιός διατάζει και ποιός υποχρεώνει έναν πολίτη ή έναν επιστήμονα για ποιό πράγμα έχει δικαίωμα να αναρωτηθεί και να ψάξει;