Παραπλανητικές συγκρίσεις...

Αρκετές είναι οι τηλεοπτικές αναφορές και τα δημοσιεύματα που εκφράζουν ικανοποίηση για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και μάλιστα κάποιες παρουσιάζουν και συγκριτικά διαγράμματα.

Όλες όμως οι αναφορές παραλείπουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που είναι ο υπερβολικά μικρός αριθμός των τεστ που γίνονται στην Ελλάδα και δεν δίνουν ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξη, επισημαίνουν μια σειρά από επιστήμονες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα διάγραμμα, το οποίο δυστυχώς παρουσιάστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που συγκρίνει την Ελλάδα με το Βέλγιο, που έχει ίδιο πληθυσμό, καθώς και την Ολλανδία, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

Παρ' ότι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές για τον αριθμό των τεστ με ακρίβεια, εντούτοις κάποια στοιχεία από διεθνείς βάσεις δεδομένων μπορούν να δώσει μια εικόνα. Για παράδειγμα στις 20 Μαρτίου, που η Ελλάδα είχε 467 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, το Βέλγιο είχε 2.500. Όμως στην Ελλάδα είχαν γίνει επισήμως 7.172 τεστ και στο Βέλγιο το ίδιο διάστημα 18.360 τεστ.

Στην Ολλανδία υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 2.000 τεστ καθημερινά με αυξανόμενο ρυθμό και με ικανότητα να γίνονται μέχρι 9.000 τεστ την ημέρα στα 34 εργαστήρια που έχουν τον εξοπλισμό. Ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 500 τεστ, κατά μέσο όρο, σε 3 με 4 εργαστήρια. Χιλιάδες τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά και στην Πορτογαλία με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολλά περισσότερα κρούσματα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, διεθνώς κυριαρχεί πλέον η στρατηγική των όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ ώστε να καταγράφεται καλύτερα η εξάπλωση της πανδημίας και βάσει της εικόνας να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Εξάλλου αυτή είναι και η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Κάντε τεστ, τεστ, τεστ!».

Ωστόσο η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και παγκοσμίως ως προς τον αριθμό τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα να παραδέχεται τη στρατηγική υποκαταγραφή της πανδημίας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια θέση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, καθώς επί της ουσίας βαδίζουμε στα «τυφλά». Σύμφωνα με τον ομογενή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford Γιάννη Ιωαννίδη «λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα για την πανδημία», προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο.

Θα δυσκολευτεί να βγει από την καραντίνα η χώρα...

Ένας δεύτερος παράγοντας μεγάλου προβληματισμού από τα πολύ λίγα, ποσοστιαία, τεστ είναι ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να βγει από την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, και να επιτηρήσει την εξέλιξη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γ. Μπαργιώτας,  «χωρίς τεστ και διαρκή επαγρύπνηση στην κοινότητα από οργανωμένες ομάδες της πρωτοβάθμιας υγείας δεν θα μπορέσουμε να βγούμε πότε από τα σπίτια μας».

Πηγή Tvxs.gr - Όχι» σε παραπλανητικές συγκρίσεις για τα κρούσματα... (απόσπασμα)
1 Απριλίου 2020
Επεξεργασία