Επικοινωνία και πραγματικότητα

Η πιο επιτυχημένη στιγμή της κυβέρνησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού είναι χωρίς αμφιβολία εκείνη της επιλογής του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας.

Ευγενής, με ήθος και αρχές, χαμηλών τόνων και γι’ αυτό πολύ συμπαθής και συγχρόνως με μεγάλη εμπειρία και πολύ καλό βιογραφικό, που μαρτυρούν ένα ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Τί υπάρχει όμως στον αγώνα αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα και πίσω από την πολύ καλή εικόνα της ενημέρωσης που ο ιδιαίτερα συμπαθής καθηγητής παρουσιάζει καθημερινά στις οθόνες της τηλεόρασης;
Η απάντηση είναι όχι πολλά πράγματα.

Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα τυχερή, επειδή η είσοδος των πρώτων κρουσμάτων και η μετάδοση του ιού στη χώρα μας καθυστέρησαν αρκετά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία, το παράδειγμα των οποίων ανησύχησε τους υπευθύνους και ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει εγκαίρως τη σωστή απόφαση των περιοριστικών μέτρων, αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς αυτό το τυχαίο γεγονός, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο θετικό που να γεννά αισιοδοξία για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Ο ίδιος ο κύριος Τσιόδρας επιβεβαιώνει την υποεκτίμηση της εξάπλωσης της νόσου, καθώς αμφισβητεί τον αριθμό των κρουσμάτων που ο ίδιος δίνει καθημερινά. Ανεβάζοντας τον πραγματικό αριθμό από τα 1.156 διαπιστωμένα κρούσματα, που είναι σήμερα, στους 10.000 ή και περισσότερους. Ο πρώην υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης ανεβάζει τον αριθμό αυτόν στα 40.000 - 50.000 κρούσματα συνολικά.

Πολλά από τα σημερινά χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα κρούσματα, αργά ή γρήγορα, θα χρειαστούν περίθαλψη και νοσηλεία. Όσο και αν ο ΕΟΔΥ αποτρέπει τους ασθενείς να νοσηλευτούν, η συχνότητα των περιστατικών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και νοσηλεία είτε σε κανονικά κρεβάτια, είτε και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, θα αρχίσει στο επόμενο διάστημα να αυξάνει επικίνδυνα και να πιέζει το σύστημα υγείας.

Οπότε τότε, θα αποκαλυφθεί το παγόβουνο των κενών και των ελλειμμάτων του συστήματος υγείας που κρύβεται κάτω από την κορυφή των 11.000.000 Ευρώ που η κυβέρνηση, αντί να δίνει για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, μοιράζει σε φιλικά της ΜΜΕ για την ενίσχυση της κρατικής προπαγάνδας.

Η άγνοια όμως του πραγματικού ρυθμού εξάπλωσης της νόσου έχει και μια παράπλευρη απώλεια. Όσο λιγότερα γνωρίζουμε για την πραγματική εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό, τόσο πιο αργά και πιο καθυστερημένα θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα, κάτω από τον φόβο να αναζωπυρωθεί η μετάδοση της πανδημίας.

Αν η ελληνική κυβέρνηση μιμηθεί τις ευρωπαϊκές και προχωρήσει στα άμεσα και αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, τότε ο Απρίλης δεν θα την διαψεύσει, καθώς η σύνολη κρατική ανταπόκριση στην πανδημία θα είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με εκείνο του εξαιρετικού εκπροσώπου της κυβέρνησης καθηγητή Τσιόδρα.

Πηγή Tvxs.gr - Πίσω από τον εξαιρετικό κ. Τσιόδρα (απόσπασμα)
30 Μαρτίου 2020
Επεξεργασία