Η πανδημία μπορεί να είναι ευλογία...

Ευλογία, για την ελληνική κοινωνία, κατά τον καθεστωτικό φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως καθεστωτικός τεχνοκράτης μπορεί να εισηγηθεί στον κύριο Μητσοτάκη να την δει ως ευκαιρία, για την οικονομία της χώρας, βαρύ «κρούσμα» και αυτή από την επέλαση του πανδημικού ιού.

Η ελληνική οικονομία, με αδιάσειστα στοιχεία, είχε ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα από την ολιγόμηνη διαχείριση των «αρίστων» τεχνοκρατών προτού την χτυπήσει η επιδημία. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί τί μας περιμένει τώρα...

Πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Όσον αφορά δε τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9,014 δισ. ευρώ έναντι 7,973 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2019.

Τα στοιχεία αυτά είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, του δικού τους κυρίου Στουρνάρα δηλαδή, που όμως δεν μπορούσε και να τα αποκρύψει. Τα μεταφέρουμε από το Capital.gr, αφού τα ψάξαμε στα Οικονομικά της Kathimerini.gr, που σε άλλη, «θετική» για την κυβέρνηση περίπτωση θα γέμιζε πρωτοσέλιδο, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρούμε και κάποιο σχόλιο, μάταια όμως.

Αν δεν έγινε αντιληπτό, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με το πλεόνασμα το αντίστοιχο δίμηνο του 2019 έχει μια αρνητική διαφορά παρά τρίχα 400 εκατ. ευρώ. Τώρα που τα χρειαζόμαστε, μαζί ευτυχώς με το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ που τους άφησε ο αφελής ΣΥΡΙΖΑ, για να κοιμούνται ήσυχοι.
Αλλά αυτοί ήταν μαθημένοι να τρώνε και στον ύπνο τους!

Γιατί, το εξωφρενικό είναι ότι κατάφεραν στο ολιγόμηνο διάστημα που κυβερνούν να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες με ένα ποσό πάνω από 1 δισ. ευρώ! Και ως ποσοστά να μας γυρίσουν (επαναλαμβάνουμε, πρό κορονοϊού) στα «ιστορικά» ελλείμματα των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν συνέχιζαν έτσι, που είναι το πιθανότερο, πώς άραγε θα κυβερνούσαν, αν δεν μας είχε χτυπήσει η πανδημία; Όσα αντικοινωνικά, αντιασφαλιστικά και αντεργατικά νομοσχέδια και να ψήφιζαν, όσο πιο πολύ νόμο και τάξη να επέβαλλαν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πάνδημη αντίδραση της κοινωνίας;

Αν δεν μας είχε χτυπήσει η πανδημία. Ο νοών νοείτω και το κρίμα πάνω μας....

ΤΡ.
19 Μαρτίου 2020
Επεξεργασία