Ο αδίστακτος καπιταλισμός...

Στα χρόνια του κορονοϊού. «Μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση»...

Εν μέσω παγκόσμιας επέλασης της πανδημίας, τα οικονομικά πλήγματα που δέχονται μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες είναι απανωτά και σκληρά.
Οι κλάδοι που έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ήδη η γερμανική Lufthansa έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την οικονομική βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων κρατών. Η British Airways ετοιμάζεται να προβεί σε απολύσεις, προσωρινές και μόνιμες, ενώ πολλές μικρού κόστους εταιρείες ετοιμάζουν σημαντικές περικοπές στα δρομολόγιά τους. Εδώ και μερικές ημέρες είναι γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης Κόντε για την Alitalia, η οποία παραπαίει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως τώρα βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση. Σήμερα ανακοινώθηκε πως αναμένεται η εθνικοποίηση της εταιρείας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων.

Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει μεγάλες εταιρίες που πλήττονται από την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε. «Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρίες. Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού. Μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση, εάν χρειαστεί».

Το ζήτημα είναι ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. Για την ακρίβεια, πόσο θα κοστίσει. Ποιός θα πληρώσει,
η απάντηση είναι γνωστή...

Πηγή Εfsyn.gr - Προετοιμάζουν εθνικοποιήσεις... (απόσπασμα)

Ποιός θα (την) πληρώσει...

Όλες οι δυστοπικές φαντασιώσεις και μελλοντολογικές προβολές μοιάζει να αποκτούν υπόσταση στη χειρότερη παγκόσμια κρίση της εποχής μας. Τίποτα δεν αποκλείει στο εγγύς μέλλον, έστω και για σύντομο διάστημα, η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, να αναστείλουν το μεγαλύτερο τμήμα των οικονομικών και διοικητικών τους λειτουργιών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ήδη συντελείται. Ωστόσο, χιλιάδες εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να είναι στα πόστα τους.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να είναι στα νοσοκομεία, πιθανότατα σε συνθήκες που ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να συνεχίσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια. Οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων με τρόφιμα και αντισηπτικά. Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι να τα παράγουν ή να εξασφαλίσουν ότι τα αγαθά θα φτάσουν στους καταναλωτές. Με φορτηγά που αδειάζουν το πολύτιμο φορτίο τους στα σούπερ μάρκετ, με βανάκια που τροφοδοτούν περίπτερα και μίνι μάρκετ ή με μηχανάκια που φέρνουν καφέ ή πρόχειρο φαγητό σ' όσους μένουν στο σπίτι.

Για να μένουν οι πολλοί στο σπίτι, κάποιοι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι στο σπίτι θα φτάνει το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ότι λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες, η σύνδεση Internet, η ροή των κρίσιμων πληροφοριών και οδηγιών για την πανδημία, μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή της εφημερίδας.

Αυτοί οι άνθρωποι, ο απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα των σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ταυτόχρονα ο πιο αδύναμος κρίκος της. Γιατί στο όνομα της «έκτακτης ανάγκης» αρκετοί μπαίνουν στον πειρασμό να καταστρατηγήσουν στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ακόμη και να εκθέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Γιατί στο όνομα της έκτακτης συνθήκης ή της αναπόφευκτης υπολειτουργίας του κράτους, οι θεσμοί προστασίας τους ατονούν ή κάνουν τα στραβά μάτια.

Για την υπεράσπιση αυτών των εργαζόμενων η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα μέγιστα. Κλείνοντας τις τεράστιες τρύπες στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους, πολλές από τις οποίες η ίδια πολύ πρόσφατα άνοιξε...

Πηγή Εfsyn.gr - Ο πιο αδύναμος κρίκος (απόσπασμα)
17 Μαρτίου 2020
Επεξεργασία