Οὐαί ὑμῖν, φαρισαῖοι καί ὑποκριταί!

Η «απόφαση» που εξέδωσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπερβαίνει κάθε άλλη δήλωση των «ιερουργούντων» περί αυτήν (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιστημόνων), όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που όφειλε και οφείλει να λάβει η πολιτεία για να προφυλάξει τον πληθυσμό της από την εξάπλωση ενός ιού, ώστε να μην εξελιχθεί σε πανδημία.

Η μεταφυσική δήλωση της θετικής επιστήμονος (λοιμωξιολόγου!), η ψηφοθηρική δήλωση (με στόχο τους πιστούς χριστιανούς ψηφοφόρους) μιας βουλευτρίας του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και η φανατική δήλωση ενός ιερωμένου, μέλους της Ιεράς Συνόδου, του μητροπολίτη Πειραιώς, οι αμφιλεγόμενες απόψεις δημοσιογράφων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (ΣΚΑΪ και λοιπών), που δήθεν φιλοξενούν όλες τις απόψεις, ωχριούν όντως μπροστά στην «απόφαση» της Ιεράς Συνόδου.

Η αφωνία των κρατούντων, των εντεταλμένων για την υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα του «αρχιστρατήγου» (κατά το Protothema.gr) στον υποτιθέμενο πόλεμο της «θωρακισμένης» χώρας κατά του ιού δεν μας εκπλήσσουν, δεδομένων των σχέσεών τους με την Εκκλησία (ο «αρχιστράτηγος» όμως είναι πρωτίστως επιστήμονας).

«Απόφαση» όμως (και η σημασία της λέξης εκτείνεται από την έκφραση γνώμης έως την εφαρμογή της) από ποιούς, με ποιό θεσμικό δικαίωμα (αρχής) και για ποιούς; Είναι θεσμική αρχή η Εκκλησία της Ελλάδος; Θεσμός μπορεί να είναι, όπως θεσμός ήταν μέχρι χθες τα καρναβάλια. Επιτρεπτή η παραλληλία, αφού μιλάμε για υποκριτές (μεταμφιεσμένους). Υποκρισία και φαρισαϊσμός.

Γιατί είναι φαρισαϊσμός η συμπεριφορά εκείνη που τυπικά υπηρετεί έναν σκοπό, αλλά στην πραγματικότητα τον φθείρει (ο ορισμός του φαρισαϊσμού). Ελπίζουμε κάποτε η υποκριτική αυτή συμπεριφορά να φθείρει και τον θεσμό, χωρίς να το αντιληφθεί.

Και είναι υποκρισία να συστήνεις από τη μια στους ηλικιωμένους (ευπαθείς ομάδες) να μείνουν στο σπίτι (έχεις άλλωστε εξασφαλίσει την πίστη τους τόσα χρόνια που διαστρέφεις το μυαλό τους) και από την άλλη να λες πως η «θεία κοινωνία είναι φάρμακο αθανασίας Να το λες σε ανθρώπους εγγύς του θανάτου! Γιατί τότε να καθήσουν και να τον περιμένουν στο σπίτι τους, ενώ μεταβαίνοντες στην εκκλησία και μεταλαβαίνοντας (παρ' ελπίδα τους και τον ιό) να ελπίζουν ότι μπορεί να τον αποφύγουν (τον θάνατο); Φαίνεται αστείο ή παρατραβηγμένο; Ε δεν είναι. Όποιος συμβιώνει με ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς έχει τη γνώμη του.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτούς, αλλά για όλους τους ειλικρινείς πιστούς πάσης ηλικίας. Γιατί ποιός δεν θα ήθελε να λάβει αν όχι αθανασίας, μια δόση απαντοχής, από λοιμού, λιμού και καταποντισμού και λοιπών δεινών, κατά μεταφοράν και κυριολεξίαν, εις την χώραν ταύτην; Α ναι, και επιδρομής αλλοφύλων...

Καί οὐαί ὑμῖν, παρανοϊκοί καί σχιζοφρενεῖς!

Είχαμε μόλις χαράξει τις παραπάνω γραμμές και διαβάζουμε (στο Protothema.gr!)  ότι οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, του ΕΟΔΥ, απεφάνθησαν ότι «ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι», αλλά «δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα αναφέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης

ΤΡ.
9 Μαρτίου 2020
Επεξεργασία