Τρίζουν τα κόκαλά του!

Πριν από περίπου δύο χρόνια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βιντεάκι με τίτλο «Πώς ο καπιταλισμός κατέστρεψε το σύστημα υγείας της Κίνας». Ο παρουσιαστής εξηγούσε από τα πρώτα λεπτά ότι στα χρόνια του Μάο Τσε Tούνγκ το κράτος πρόσφερε δωρεάν περίθαλψη σε όλους.

Το βιντεάκι θα μπορούσε να αποτελεί την ιδεολογικά φορτισμένη άποψη κάποιου μαοϊκού, αλλά έφερε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή των New York Times!

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα η κινέζα καθηγήτρια Πινγκάν Ζενγκ και δύο συνεργάτες της από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας περιέγραφαν με σοκαριστικές λεπτομέρειες τις τραγικές εξελίξεις που έφερε στον κλάδο της υγείας το μεγάλο άλμα προς τον καπιταλισμό του Ντενγκ Σιάο Πίνγκ.

H εργασία παρουσίαζε τους τέσσερις ιδεολογικούς, αλλά και πρακτικούς πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας του Μάο. Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των εργατών, των χωρικών και των στρατιωτών. Έμφαση στην πρόληψη και όχι τη φαρμακευτική αντιμετώπιση ασθενειών. Ενοποίηση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής με την τεχνογνωσία που έφτανε από τη Δύση. Σύνδεση του ιατρικού επαγγέλματος με ένα πλατύ λαϊκό κίνημα.

Στο διάστημα 1952 με 1982, το συγκεκριμένο σύστημα τη βρεφική θνησιμότητα από τους 200 θανάτους (ανά 1.000 γεννήσεις) στους 34 και διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής από τα 34 στα 68 χρόνια. Οι πρώτοι δύο πυλώνες του συστήματος, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση κατάρρευση τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία και τα ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας της Δύσης, εγκαταλείφθηκαν μετά τη δεκαετία του ’80.

Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία έπεσαν από το 35% στο 15%, ενώ αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης, τα οποία όμως δεν κάλυπταν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μαζί με τον «ιό» του καπιταλισμού, ήρθαν στην Κίνα και τα πρώτα «φακελάκια» των γιατρών, αλλά και ένα ολόκληρο κύκλωμα από μαυραγορίτες που εξασφάλιζε ταχύτερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με το αζημίωτο.

Η μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια στην εργασία της κινέζας καθηγήτριας Πινγκάν Ζενγκ είναι ότι η ίδια εργαζόταν για το Πανεπιστήμιο Χουαζόνγκ της πόλης Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στο σημείο δηλαδή από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού...

Πηγή Info-War.gr - Ο Μάο θα νικούσε τον κορονοϊό (απόσπασμα)
2 Μαρτίου 2020
Επεξεργασία