Η ΕΥΠ απαιτεί πτυχίο ή όχι;

Νόμος 3649/2008 (ΦΕΚ 39/Α'/03.03.2008), άρθρο 9, παράγραφος 3. Για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Νέος διοικητής της ΕΥΠ  διορίστηκε  κ. Παναγιώτης Κοντολέων, «προσεκτική επιλογή του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη», κατά το Vima.gr, 02.08.2019 (διατύπωση, του έμπειρου περί αυτά Βασίλη Λαμπρόπουλου, που μπορεί να υποκρύπτει υπαινιγμό ή ειρωνεία...). Ο κ. Κοντολέων, λοιπόν, διοικητική πείρα στον ιδιωτικό τομέα έχει, δεν αμφιβάλλουμε.

Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας (security), συνεργάστηκε με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, γνωρίζει τα ζητήματα ασφαλείας της Μέσης Ανατολής και τα λοιπά. Τώρα θα πλουτίσει το βιογραφικό του με διοικητική εμπειρία και στον δημόσιο τομέα...

Μόνο που στον ως άνω νόμο περί της ΕΥΠ, η διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα έπεται της κατοχής τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής. Στο βιογραφικό όμως του κ. Κοντολέοντος, που κυκλοφορεί από προχθές στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο, δεν γίνεται καμμία αναφορά στην κατοχή πτυχίου. Πράγμα που φανταζόμαστε θα αποτελούσε και σημαντικό τίτλο ενίσχυσης του βιογραφικού του.

Συνεπώς, είναι ευνόητα τα ερωτήματα που πλέον εγείρονται περί αυτού. Βεβαίως, φανταζόμαστε ότι η επιλογή του θα περάσει από τη Βουλή, όπου τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Ή όχι;

Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ κ. Γιάννης Ρουμπάτης, τον οποίο τώρα ορισμένοι απερχόμενον λοιδωρούν, πέραν της δημοσιογραφικής και πολιτικής του πείρας, για την οποία μπορεί κανείς να έχει τις αντιρρήσεις του, υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας Το Βήμα στην Ουάσινγκτον, έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του γνωστού Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον. Έχει δέ εκδώσει και ένα βιβλίο, με συναφή προς την εθνική ασφάλεια περιεχόμενο και τίτλο, Δούρειος Ίππος, η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, Αθήνα 1987.

Φυσικά και ο κ. Κοντολέων έχει ως είπαμε πείρα και ενδεχομένως να γνωρίζει καλύτερα λ.χ. τα αμερικανικά πράγματα, απ' όσο ο κ. Ρουμπάτης. Και ίσως να έχει στο συρτάρι του μία συγγραφή με τίτλο φερειπείν Ζητήματα ασφαλείας της αμερικανής πρεσβείας στην Αθήνα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου... Το πτυχίο όμως το προαπαιτεί ο νόμος.

Ακόμη και ο περιβόητος Καρανίκας, και κατά το βιογραφικό του «αδιόριστος εκπαιδευτικός», είχε περάσει τουλάχιστον από τα ΤΕΙ της Λάρισας και κάποιο χαρτί θα πήρε. Δεν τον συγκρίνουμε, προς θεού, με τον κ. Κοντολέοντα!

Ο κ. Κοντολέων συγκρίνεται πρωτίστως με τον νόμο. Και το Σύνταγμα. Τα οποία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πάνω απ' όλα και ίσως πρώτη απ' όλες τις Υπηρεσίες, οφείλει (και ο διοικητής της ορκίζεται), όχι μόνο να «παρακολουθεί» και τα λοιπά που κάνει, αλλά και να υπακούει...

ΤΡ.
4 Αυγούστου 2019
Επεξεργασία