Και εις ανώτερα!

Η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως έχει τη γνώμη ότι «τα παιδιά πρέπει να γίνονται συστηματικοί αποδέκτες της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία, ώστε εν συνεχεία να βελτιώνεται η απόδοσή τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο».

Και γι' αυτό σκέφτεται να «αναμορφώσει τα προγράμματα σπουδών» και να εισαγάγει στα νηπιαγωγεία Φυσική Αγωγή, Αγγλικά και δεν ξέρουμε τί άλλα μαθήματα.

Οι δάσκαλοι τής απαντούν ότι μ' αυτόν τον τρόπο η πρώτη γνώση κατακερματίζεται και αγνοούνται τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών αυτής της ηλικίας (ΔΟΕ). Αγνοούνται δηλαδή βασικές αρχές της φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διά μέσου του παιχνιδιού και η καλλιέργεια της φαντασίας. Έχουν καιρό μπροστά τους να αντιμετωπίσουν «ρεαλιστικά» τη ζωή...

Η μάθηση σ' αυτές τις ηλικίες δεν μπορεί να στηρίζεται σε «προγράμματα σπουδών» που οργανώνονται σε ιδιαίτερα γνωστικά αντικείμενα. Απαιτείται σεβασμός στην ανομοιογένεια, αναγνώριση των διαφορετικών μαθησιακών δυνατοτήτων κάθε παιδιού και όχι αλλοπρόσαλλες και αντιεπιστημονικές «αναμορφώσεις».
Γι' αυτό οι δάσκαλοι καλούν την υπουργό Παιδείας να σχεδιάζει με βάση επιστημονικά δεδομένα και όχι υποχωρώντας σε κάθε είδους πιέσεις που ασκούνται για ευνόητους λόγους (και υπαγορεύει η εποχή της «κανονικότητας», διευκρινίζουμε εμείς).

Είναι δυνατόν όμως η κυρία Κεραμέως να καταλάβει; Θ' ακούει «ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά», «σεβασμός στην ανομοιογένεια», «φαντασία» στο σχολείο και θ' ανατριχιάζει. Όπως ανατριχιάσαμε και εμείς βλέποντας εκείνο το βιντεάκι της κυρίας Αγγελοπούλου να έχει τον Μεταξά (η φωτογραφία δεν είναι τυχαία) στην ίδια εκτίμηση με τον Καποδίστρια (αλληλοδιδακτικά σχολεία), που γεννήθηκε σαν σήμερα (1776)...

ΤΡ.
11 Φεβρουαρίου 2020
Επεξεργασία