Ο Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε την πρώτη προειδοποίηση περίπου πριν από 20 ημέρες. «Το τονίζω ότι πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου. Εγώ το λέω από σήμερα γιατί δεν θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας μετά τις 30 Απριλίου», είπε τότε.
Το δεύτερο μήνυμα εστάλη χθες, με τρόπο ανατριχιαστικά κυνικό. «Προστασία απόλυτη πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη οικονομία. Ούτε πρέπει να υπάρχει. Και είναι και ζημία για την οικονομία να υπάρχει». Ενδεχομένως το επόμενο βήμα, θα είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds
Το βέβαιο όμως είναι πως, στην πράξη, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να λειτουργήσει ως «λαγός» της κυβέρνησης, των τραπεζών και των funds μεταφέροντας κατά γράμμα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντολές, στις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ενυπόγραφα από το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου και που προβλέπουν μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών μετά την 1η Μαίου.
Και επ’ αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακριβώς μία ημέρα μετά τις νέες προειδοποιητικές βολές Αδωνι την σκυτάλη πήραν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, και παρόντος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο Λουίς ντε Γκίντος, ο ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που είναι αρμόδιος για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, κατέθεσε ευθέως και κατηγορηματικά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα μέτρα που είχαν ληφθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Και πτωχευτικός κώδικας!
Ουδείς εκ των δύο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει με αίμα την τελευταία δεκαετία δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Το μήνυμα και των δύο όμως ήταν καθαρό, όπως και εκείνο του Αδωνι Γεωργιάδη, για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την 1η Μαίου. Νομικοί με γνώση του ζητήματος επισημαίνουν ότι «η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» που ζητά ο κ. ντε Γκίντος και οι «ριζικές λύσεις» του κ. Στουρνάρα είναι οι μαζικές και συνοπτικές εκποιήσεις σπιτιών, είτε αποτελούν πρώτη είτε δεύτερη κατοικία, στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου.
Καμία δυνατότητα προσφυγής δεν θα υπάρχει, νόμος Κατσέλη δεν θα υφίσταται και όσο για το νέο «πλέγμα προστασίας» των πλέον αδύναμων στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης ελάχιστη ανακούφιση θα μπορεί να παράσχει. Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, το συγκεκριμένο «πλέγμα» δεν θα είναι άλλο από το νέο πτωχευτικό κώδικα των ιδιωτών. Ο κώδικας θα προβλέπει πως όταν ένας ιδιώτης ή ένα νοικοκυριό δηλώνουν πτώχευση, όλη η περιουσία του, ακίνητη και κινητή, θα ρευστοποιείται για να αποπληρωθούν τα χρέη του στους πιστωτές, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για την Εφορία.
Οποιος δηλαδή δηλώσει πτώχευση θα πρέπει να πουλήσει το σπίτι του, ακόμη και εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία, και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει. Αν μάλιστα απ’ όσα πωληθούν δεν καλυφθεί και πάλι το σύνολο των χρεών, τότε θα μπορεί να μπει σε ...ρύθμιση για να αποπληρώνει την υπόλοιπη οφειλή, ακόμη κι εάν έχει μείνει χωρίς σπίτι...