Η Ελλάς των δύο ηπείρων...

Και των πέντε θαλασσών! Είπαμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (βλ. εδώ...), που έστειλε εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία σε διεθνή επιχείρηση να σταματήσουν τους μπολσεβίκους (με ατυχή κατάληξη ως γνωστόν...).

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis διαπλέει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εμείς τρέχουμε να υπερασπιστούμε ...τα πετρέλαια
της Σαουδικής Αραβίας!

Υπάρχει και μια σχετική παροιμία. Έκανε η μύγα ... και τα λοιπά. Αλλά τί μας φταίει η χώρα μας;

ΤΡ.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε αρκετούς εγχώριους και διεθνείς αναλυτές η επιλογή της κυβέρνησης να οργανώσει την αποστολή πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot στην Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή στρατιωτικού υλικού, αλλά και προσωπικού που το συνοδεύει από τη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια σε κάποια ξένη δύναμη.

Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν η συγκεκριμένη κίνηση αφορά μια χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία έχει αρκετά «ανοιχτά» μέτωπα τη δεδομένη στιγμή, με κυριότερα αυτά απέναντι στο Ιράν, αλλά και στην Υεμένη, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που η ένταση στην περιοχή χτυπά «κόκκινο» λόγω της εκτέλεσης Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, παραδοσιακό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας.

Από πλευράς της κυβέρνησης, πηγές υποστηρίζουν πως η αποστολή της συστοιχίας Patriot δεν αλλάζει επί της ουσίας το στρατιωτικό δόγμα της Ελλάδας, ούτε παρεμβαίνει σε ζητήματα εξωτερική πολιτικής άλλων χωρών και «δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της με άλλες χώρες, καθώς το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών».

Εκτιμούν δε ότι η διάθεση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. «Συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι η εν λόγω κίνηση «ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία», δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος». Προσθέτουν μάλιστα ότι «στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία»...

Πηγή Tvxs.gr - Η Ελλάδα σέρνεται στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής (απόσπασμα)
31 Ιανουαρίου 2020
Επεξεργασία