Η «συμφωνία» του Βερολίνου. Κι εμείς...

Η διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ολοκληρώθηκε με συμφωνία των συμμετασχόντων, την οποία όμως δεν συνυπέγραψαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και πρωταγωνιστές της κρίσης στη Λιβύη, Αλ Σαράτζ και Χαλίφα Χάφταρ.

Συμφώνησαν δηλαδή όλοι οι άλλοι που βρίσκονται εκτός Λιβύης, αλλά έχουν συμφέροντα σ' αυτή τη χώρα και προσδοκούν να τα ενισχύσουν ο ένας σε βάρος του άλλου και όλοι μαζί σε βάρος του λιβυκού λαού.

Όλοι οι συμμετέχοντες, πλην των εμπλεκομένων, συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων, το οποίο, αν και υπάρχει, δεν τηρείται ώς σήμερα. «Πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την επιτήρηση», είπε η Άγγελα Μέρκελ. Αυτή είναι η γνώμη και των υπολοίπων, στα χαρτιά.

Οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη και οι οργανισμοί δεσμεύτηκαν ότι θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά του εμφυλίου. Φαίνεται, όμως, πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς αυτού του είδους οι υποστηρίξεις κρύβουν πίσω τους ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Παραιτήθηκαν μήπως όλοι όσοι συμφώνησαν από τα συμφέροντα που επενδύουν στη γειτονική χώρα; Το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα στη Γενεύη. ο διάλογος για το λιβυκό ζήτημα είναι αρκετό για να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια τελική και ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, το ερώτημα είναι τί θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση που με ευθύνη της βρέθηκε εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου...

Πηγή Efsyn.gr (αποσπάσματα)
20 Ιανουαρίου 2020
Επεξεργασία