Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου 1944, στο υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα, πραγματοποιείται μεγάλη σύσκεψη, υπό την προεδρεία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού,
Στη σύσκεψη συμμετέχουν αντιπρόσωποι του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθώς και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που είχε φθάσει ανήμερα τα Χριστούγεννα, συνοδευόμενος από τον άγγλο υπουργό Εξωτερικών Άντονυ Ήντεν.
Ο Τσώρτσιλ ζήτησε να αποδεχτεί ο ΕΛΑΣ χωρίς καμιά αντίρρηση τους όρους του στρατηγού Σκόμπι. Αυτή η τοποθέτηση ενίσχυσε την αδιαλλαξία των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων. Όλοι ζητούσαν την άνευ όρων παράδοση των όπλων και τη διάλυση του ΕΛΑΣ. Μόνο ο Γεώργιος Καφαντάρης χαρακτήρισε τον Γεώργιο Παπανδρέου ανάξιο πολιτικό και υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα του τόπου.
Ο Γιώργης Σιάντος αναφέρθηκε στις θυσίες και τις υποχωρήσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για να εξασφαλισθεί ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και παρατήρησε ότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί απ' όσα συμφωνήθηκαν.
Η σύσκεψη επαναλήφθηκε την επομένη και μετά την απόφαση για τη συγκρότηση αντιβασιλείας, ο Γιώργης Σιάντος επανέλαβε την άποψη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, στην οποία θα παραδώσει τα όπλα ο στρατός του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια πρότεινε ένα σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος με τη δέσμευση για τη σύντομη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκλογών.
Το ίδιο βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, αφού είχε συναντηθεί με τον Δαμασκηνό, τον οποίο «διόρισε» αντιβασιλέα με τη δέσμευση ότι θα σχηματίσει «κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή των κομμουνιστών», ο Τσώρτσιλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Θα χρησιμοποιήσουμε οσασδήποτε δυνάμεις χρειασθώσι προς τούτο διά να επιτύχωμεν τον αντικειμενικόν μας σκοπόν»...