«Σας καλωσορίζουμε με κεφαλαία γράμματα», έτσι υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής τον Γιάννη Στουρνάρα την Παρασκευή. Ήταν έμμεση υπενθύμιση για όσα τράβηξε στο παρελθόν, κυρίως επί θητείας Ζωής Κωνσταντοπούλου και όχι μόνο, ο κεντρικός τραπεζίτης. Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι έκαναν σχόλια οικονομικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Ο Στουρνάρας αποκάλυψε ότι κατά τις ώρες της μεγάλης κρίσης, όταν ήταν Υπουργός Οικονομίας, ο Κώστας Τασούλας τον ενθάρρυνε στέλνοντάς του sms [!] με στίχους του Καβάφη και του Παλαμά. «Γιατί δεν μου στείλατε ποτέ Καρυωτάκη;», διερωτήθηκε ο κύριος Στουρνάρας. «Παραπέμπει σε πεσιμισμό κι εγώ ήθελα να εκπέμψω αισιοδοξία», απάντησε ο κύριος Τασούλας.
KATHIMERINI.GR, Το Κονκλάβιο
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση* / ποιός θα βρεθεί να μας δικάσει / μικρόν εμέ κι εσάς μεγάλο / ίδια τον ένα και τον άλλο; / Τους τρόπους, το παράστημά σας / το θελκτικό μειδίαμά σας / το monocle που σας βοηθάει / να βλέπετε μόνο στο πλάι / και μόνο αυτούς να χαιρετάτε / όσοι μοιάζουν αριστοκράται / την περιποιημένη φάτσα / την υπεροπτική γκριμάτσα / από τη μια μεριά να βάλει / της ζυγαριάς, κι από την άλλη / πλάστιγγα να βροντήσω κάτου / μισητό σκήνωμα, θανάτου / άθυρμα, συντριμμένο βάζον / εγώ, κύμβαλον αλαλάζον / Α! κύριε, κύριε Μαλακάση / ποιός τελευταίος θα γελάσει;
* Οι στίχοι αυτοί απευθύνονται στον κοσμικό κύριο, και όχι στον ποιητή...
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ, Μικρή Ασυμφωνία εις Α Μειζον
Παλαμάς, φυσικά. Αλλά Καβάφης, γιατί;
Το ξέρω που για να επιτύχει κανείς στην ζωή και για να εμπνέει σεβασμό, χρειάζεται σοβαρότης. Και όμως με είναι δύσκολο να είμαι σοβαρός και δεν εκτιμώ την σοβαρότητα.
Ας εξηγηθώ καλλίτερα. Με αρέσει στα σοβαρά μόνον η σοβαρότης, δηλαδή 1/2 ώρα, ή μια ώρα ή δυο ή τρεις ώρες σοβαρότητα την ημέρα. Συχνά βέβαια και σχεδόν ολόκληρη μέρα σοβαρότητα. Άλλως με αρέσουν τα χωρατά, η αστειότης, η ειρωνεία η με ευφυή λόγια, το χαμπαγκάρισμα. Αλλά δεν κάνει. Δυσκολεύει τες δουλειές.
Διότι ως επί το πλείστον έχεις να κάμνεις με ζευζέκηδες και αμαθείς. Αυτοί δέ, είναι πάντοτε σοβαροί. Μούτρα, σέρια ζωωδώς, πού να αστειευθούν, αφού δεν καταλαμβάνουν. Τα σέρια τους μούτρα είναι αντικατοπτρισμός. Όλα τα πράγματα είναι προβλήματα και δυσκολίες για την αγραμματοσύνη τους και για την κουταμάρα τους, γι’ αυτό σαν βόδια και σαν πρόβατα (τα ζώα έχουν σοβαρότατες φυσιογνωμίες) είναι περιχεμένη επάνω στα χαρακτηριστικά τους η σοβαρότης.
Ο αστείος άνθρωπος γενικώς περιφρονείται, τουλάχιστον δεν λαμβάνεται υπόψην σημαντικά, δεν εμπνέει πολλήν πεποίθησιν. Γι’ αυτό κι εγώ καταγίνομαι στους πολλούς να παρουσιάζω σοβαρήν όψι. Ηύρα πως μεγάλως με διευκολύνει τες υποθέσεις μου. Εσωτερικώς γελώ και αστειεύομαι πολύ.
Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Αρχείο
Για την αντιγραφή, ΤΡ.