Με τον Μακεδόνα ή τον «Μακεδονομάχο»;

Μιλώντας πρόσφατα σε τοπικό τηλεοπτικό και στο ερώτημα αν θα στήριζε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης απάντησε πλειοδοτώντας:

«Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά,
είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος, δεν ξέρω αν το θέλει, και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως».

Δεν ήταν τυχαίο ούτε το μέσο ούτε το timing. Ο Best TV είναι ο τηλεοπτικός σταθμός της Μεσσηνίας και η «πρόταση» Βορίδη για Σαμαρά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρώτη πρόταση που γίνεται ανοιχτά και δημόσια από στέλεχος του κόμματος, ήρθε αμέσως μετά την ομιλία ‐ παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στο LSE του Λονδίνου. Ήταν μια παρέμβαση που χαρακτηρίστηκε «διεθνούς ηγετικού βεληνεκούς» και «ομιλία ‐ ορόσημο» από τους ακραιφνείς καραμανλικούς και έθεσε σε συναγερμό το σαμαρικό μπλοκ, όπως και κάποιους από τους παροικούντες το Μαξίμου.

Η αλήθεια είναι ότι στο Λονδίνο ο Καραμανλής έδειξε ότι κάτι θέλει να πει. Εδειξε ότι μετά από δέκα χρόνια σιωπής αποφάσισε να παρεμβαίνει σε «επίπεδο πάνω από την τρέχουσα πολιτική και μικροπολιτική» όπως μεταφέρουν συνομιλητές του και διαμήνυσε οριστικά πως η απόσυρση από το πολιτικό προσκήνιο, με τον όποιον τρόπο, δεν είναι ούτε στα άμεσα ούτε στα μακροπρόθεσμα σχέδιά του. Κι αν στην πρόσφατη ομιλία του στην Θεσσαλονίκη και την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών επέλεξε τα εθνικά θέματα και την παρουσία του δίπλα στον Προκόπη Παυλόπουλο για να στείλει το όποιο μήνυμά του, στο Λονδίνο και στο LSE άνοιξε την βεντάλια πολύ περισσότερο κινούμενος στα όρια εθνικού και διακομματικού επιπέδου...

Όλα αυτά δεν ήχησαν ευχάριστα στην «υπό τον Σαμαρά» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν «καμπάνια Καραμανλή με τελικό ορίζοντα την Ηρώδου Αττικού», παρ’ ότι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επαναλαμβάνεται κατηγορηματικά ότι δεν τον ενδιαφέρει, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, η Προεδρία της Δημοκρατίας. Κι ακόμη περισσότεροι είδαν «υπόγεια συμφωνία Καραμανλή ‐ Μητσοτάκη» για στροφή σε μια «νέα, μη δεξιά Νέα Δημοκρατία».

Η έως τώρα ανοχή του Μαξίμου στα αλλεπάλληλα ρατσιστικά κρούσματα από στελέχη του κόμματός του κατά των προσφύγων δεν μαρτυρά την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας. Τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές όμως μαρτυρούν και δείχνουν την έναρξη της τελικής αναμέτρησης. Κατά τους σαμαρικούς, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο και το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (φιλοκαραμανιλικής) που επί της ουσίας αμφισβητεί το κατά πόσον έχει αποδειχθεί πλήρως η αθωότητα του Αντώνη Σαμαρά στο σκάνδαλο της Novartis παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεση.

Άρα, η μεγάλη σύγκρουση μάλλον τώρα αρχίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί σύντομα, είτε με αιχμή τον επόμενο κάτοικο της Ηρώδου Αττικού είτε όχι, να πάρει θέση στο δίλημμα.

Με τον Καραμανλή ή με τον Σαμαρά;

Πηγή Tvxs.gr

Στις συμπληγάδες Καραμανλή ‐ Σαμαρά...

Ποιός ή ποιά θα καθίσει τελικά ...στον θρόνο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα; Δύσκολος γρίφος. Πάντως αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις, Καραμανλής και Σαμαράς έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη για την κατάκτηση της πολυπόθητης καρέκλας.

Ο πρώτος δίνει τη μάχη ευθέως δίχως να κρύβεται. Έχει προβεί μέχρι στιγμής σε δύο βαρυσήμαντες ομιλίες περί των εθνικών κι όχι μόνο και πιθανότατα έπεται συνέχεια. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο κομμάτι, που λένε ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για τον θώκο, αλλά πιέζει τον Μητσοτάκη για να παραμείνει ο Παυλόπουλος.

Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει στο τέλος ο πρώην πρωθυπουργός. Παρ' όλ' αυτά η τελευταία του δημόσια τοποθέτηση δείχνει ότι μάλλον έχει αποφασίσει να μετακομίσει από τη Ραφήνα στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Προκόπης να βγει στη σύνταξη. Άλλωστε αν ήθελε όντως να πιέσει τον Μητσοτάκη για τον Παυλόπουλο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Από τη στιγμή όμως που και στις δύο του ομιλίες εμφανίζεται ως εθνικός ηγέτης προτάσσοντας τον πατριωτισμό και την ενότητα της Ελλάδας, εικάζουμε ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και μένει να δούμε αν θα τις αποδεχτεί ή όχι ο Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος προς το παρόν δίνει τη μάχη παρασκηνιακά. Η κίνηση του Βορίδη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς όχι μόνο πρότεινε δημοσίως τον Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά το έκανε μέσω φιλικού προς τον Σαμαρά μεσσηνιακού τηλεοπτικού σταθμού. Και οι πέτρες γνωρίζουν στην Καλαμάτα ότι ο ιδιοκτήτης του κάθεται ...προσοχή στον πρώην πρωθυπουργό. Άρα ο Βορίδης ενδεχομένως εκτέλεσε χρέη «λαγού». Μετά από τον Βορίδη όμως, βγήκαν κι άλλοι «λαγοί». Όπως ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί Σαμαρά, ο οποίος αφού του έπλεξε το εγκώμιο κατέληξε ότι είναι ο ιδανικός για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τώρα γιατί ο Σαμαράς επιλέγει να κινηθεί παρασκηνιακά και όχι μέσω μιας ενωτικής ομιλίας όπως ο Καραμανλής δεν το γνωρίζουμε. Ίσως να φταίει η συνωμοσιολογική νοοτροπία που κρύβει μέσα του, όπως έλεγαν σαρκαστικά για να ερμηνεύσουν τον χαρακτήρα του κάποιοι παλιοί του φίλοι. Μπορεί ωστόσο σύντομα να μας κάνει την έκπληξη και να σηκώσει κι αυτός ανάλογα λάβαρα πατριωτισμού με του Καραμανλή. Εντούτοις στην προκειμένη δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά τι θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης.

Και πολύ φοβούμαστε ότι αν τεθεί το δίλημμα μεταξύ των δύο η πλάστιγγα θα γείρει προς τον Καραμανλή. Πρώτον γιατί ο Μητσοτάκης ...δεν ξέχνα το ’93’, όπως έχουμε γράψει, και δεύτερον γιατί ο Σαμαράς είναι διχαστικός και όχι ενωτικός όπως ο Καραμανλής. Με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Αριστερά ο Σαμαράς (επανειλημμένα έχουμε πει ότι πρέπει να καταστείλει αυτό το ακατανόητο μίσος) είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν αποτελεί ενδεδειγμένη πρόταση ευρείας αποδοχής. Κοινώς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, θα πέσει «μαύρο».

Αντίθετα ο Καραμανλής με τη συνολική του στάση καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση για τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. Επίσης εφόσον επιλεγεί ο Καραμανλής ο Μητσοτάκης ισχυροποιεί την κυριαρχία του στο κόμμα καθώς, όπως γράψαμε, ο καραμανλισμός θεωρείται ισχυρότερος εσωκομματικός πόλος από τον σαμαρισμό. Κάτι που αντικατοπτρίζεται από το αποτέλεσμα των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών.

Ο Καραμανλής δηλαδή ελέγχει το μισό κόμμα και Μητσοτάκης ‐ Σαμαράς σχεδόν το υπόλοιπο. Βέβαια στο τέλος ενδέχεται αμφότεροι να γραφτούν στα παλαιότερα των υποδημάτων του Μητσοτάκη και να επικρατήσουν οι σκέψεις για την πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάτι που κατά την γνώμη μας είναι απίθανο, διότι δεν γίνεται ο Μητσοτάκης να έχει απέναντι και τους δύο εσωκομματικούς «οπλαρχηγούς».

Εκτός κι αν έχει αυτοκτονικές τάσεις και επιλέξει τη συνολική ρήξη. Ο χρόνος θα δείξει...

Πηγή Antinews.gr

ΤΡ. Το δεύτερο άρθρο που παραθέτουμε από το δεξιό ("σαμαρικό") Antinews.gr φαίνεται να ασκεί «κριτική» στον Αντώνη Σαμαρά να είναι πιο «ήπιος» ώστε να έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική η έκφραση του αρθρογράφου «Και πολύ φοβούμαστε ότι...»
ο Μητσοτάκης θα επιλέξει Καραμανλή... 

8 Νοεμβρίου 2019
Επεξεργασία